Либијски министар: Русија кључни посредник у решавању кризе

© REUTERS / AYMAN AL-SAHILIВојна возила либијских владиних снага у Мисрати
Војна возила либијских владиних снага у Мисрати - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија нема колонијалну прошлост у арапским земљама и има позитивну улогу у решавању кризе у Либији, сматра министар спољних послова привремене либијске владе Абдулхади ел Хувејџ.

На питање како оцењује улогу Русије у решавању либијске кризе, Ел Хувејџ је рекао да је Русија значајан регионални играч и стална чланица Савета безбедности УН.

„Наравно да Русија игра позитивну улогу у решавању кризе. Штавише, Русија нема колонијалну прошлост у арапским земљама и сматрамо да историјски односи између двеју земаља омогућавају Русији да игра кључну улогу у питању решавања кризе и ми то поздрављамо“, објаснио је он.

Либијски министар је прецизирао да, када се говори о улози Русије, не мисли се на војно мешање или испоруке оружја, јер је Русија кључни посредник на политичком и дипломатском фронту.

„Када Либија поново постане правна држава са стабилном економијом и политиком, нећемо заборавити помоћ свих земаља које доприносе решавању сукоба. Пре свега, Русију. Очекујемо да ће се давати предност управо таквим земљама приликом закључивања великих стратешких договора и стварања пројеката“, закључио је Ел Хувејџ.

Решавање либијског сукоба

У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног споразума Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Берлинска конференција одржана је неколико дана након међулибијске конференције у Москви, на којој су учествовали председници Русије и Турске. Хафтар је и руску престоницу такође напустио без потписаног примирја са председником Владе у Триполију Фајезом Сараџом.

Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала