Русија и Турска потврдиле посвећеност споразумима о Сирији

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Уђи у базу фотографијаТурска осматрачница на граници са Сиријом
Турска осматрачница на граници са Сиријом - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Турска потврдиле су своју посвећеност постојећим споразумима о Сирији, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије након руско-турских консултација о Сирији у Москви.

„Настављена је детаљна дискусија о ситуацији на терену у Сирији, са нагласком на ситуацију у зони деескалације Идлиб. Обе стране су констатовале поштовање постојећих споразума, који предвиђају мере за смањење напетости и олакшавање хуманитарне ситуације уз наставак борбе против тероризма“, пише у саопштењу.

На састанку је такође истакнуто да је „постизање дугорочне безбедности и стабилности у Идлибу и другим деловима Сирије могуће, на крају крајева, само на основу посвећености суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету земље“.

„Осим тога, наглашен је значај промовисања политичког процеса решавања кризе у Сирији који воде и остварују сами Сиријци уз помоћ Уједињених нација, како је предвиђено резолуцијом 2254 СБ УН“, истиче Министарство спољних послова.

Сиријска криза

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању решавања кризе у Идлибу, а пре свега када је реч о раздвајању терориста од представника опозиције.Како је рекао, ту се мисли на раздвајање представника опозиције који сарађују са Турском и који су спремни на дијалог са Дамаском у оквиру политичког процеса, од припадника терористичке организације Нусра фронт, који се сада декларишу као припадници Хејат Тахрир ел Шама.

Са друге стране, потпредседник Турске Фуат Октај рекао је да је Турска испунила преузете обавезе о Идлибу.

Према договору представника Русије, Ирана и Турске, који је постигнут у мају 2017. године на преговорима у Астани (сада Нурсултан), у Сирији су формиране четири зоне деескалације.

Територија три зоне је током 2018. године прешла под контролу Дамаска. Четврта зона, која се налази у провинцији Идлиб и деловима суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа и даље није под контролом сиријских власти. Њен највећи део држе терористи Нусра фронта. Тамо су стални сукоби милитаната и владиних снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала