„Србе на врбе“ и „Смрт псима и Србима“ усред Беча

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICСрбомрзачки графити у Бечу
Србомрзачки графити у Бечу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Бечу су се појавили србомрзачки графити, на које је Амбасада Србије реаговала нотом аустријском Министарству спољних послова и Министарству унутрашњих послова и затражила реакцију аустријских власти.

„Не са малим изненађењем смо утврдили да су се у 12. бечком округу (Мајдлинг) појавила два графита која са собом носе један шовинистички слоган и једну србомрзачку поруку, коју тешко да Беч може да прихвати и поднесе“, истиче амбасадор Србије Небојша Родић.

Једна порука је „Србе на врбе“ уз усташки симбол, а друга „Смрт псима и Србима“.

Он указује да је тако нешто недопустиво за Беч, град који је означен као један од најквалитетнијих за живљење, што значи да мора да пружа и мултикултуралност, као и саосећање за припаднике свих вера и нација које живе на земљи.

„Посебно за нас Србе оваква порука уноси један додатни немир, с обзиром да је реч о слогану који је настао пре више од 100 година, али је своју препознатљивост стекао током Другог светског рата, када је био један од најпрепознатљивијих усташких слогана", подсећа Родић.

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICАмбасада Србије у Бечу реаговала на антисрпске графите
„Србе на врбе“ и „Смрт псима и Србима“ усред Беча  - Sputnik Србија
Амбасада Србије у Бечу реаговала на антисрпске графите

Родић је најавио да ће тражити разговор и са градоначелником Беча Михаелом Лудвигом, пренео је Танјуг.

Србомрзачки графити су исписани током прошле недеље, а амбасада је одмах реаговала и изашла на терен.

Два графита су исписана на две зграде које се налазе на удаљености једна од друге од 50 метара, а у међувремену неко је прецртао реч Срби.

Родић очекује да полиција покуша да утврди време и аутора графита, уз претпоставку да на објектима и зградама у околини постоје видео уређаји који, у томе, могу помоћи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала