Учитељица из Бара за Спутњик: Иза условног отказа крије се лукава зачкољица, наставићу борбу!

© Фото : Рада ВишњићРада Вишњић
Рада Вишњић - Sputnik Србија
Пратите нас
Учитељица из Бара Рада Вишњић, која је кажњена условним отказом због цртања тробојке каже за Спутњик да је та одлука једна врло лукава зачкољица јер руководство школе мисли да ће је овако имати у шаци.

„Они мисле да се ја нећу жалити и да ћу бити мирна јер ми неће одбијати од плате и да ће ме имати и шаци. Међутим, јако сам обазрива и и те како знам шта радим“, каже нам она.

Учитељица барске ОШ „Југославија“ кажњена је условним отказом, са могућношћу престанка радног односа, ако у периоду од шест месеци од дана изречене мере учини тежу повреду радне обавезе

Отказ учитељици због – цртања украса!?

Према учитељичиним речима, директорка је као разлог одлуке навела одскакање од годишњег наставног плана и програма, јер није успела да пронађе наставну јединицу по којој је цртање штрумпфова на тробојци било планирано и да је на том часу требало да се ради с пластелином.

© Фото : Рада ВишњићУчитељица Рада Вишњић
Учитељица из Бара за Спутњик: Иза условног отказа крије се лукава зачкољица, наставићу борбу! - Sputnik Србија
Учитељица Рада Вишњић

Рада Вишњић наглашава за Спутњик да је то био први дан школе, па деца нису била обавештена да треба да понесу пластелин. Да би наставили с радом, она је обрадила наставну јединицу – цртање украса.

Како учитељица каже, на њу је извршен огроман притисак да потпише одлуку и додаје да нису хтели да јој дозволе да сама потражи спорну наставну јединицу, али је она ипак то успешно учинила.

„Када сам је нашла, они су били изненађени. Није то тако тешко наћи, али они, ето, кажу да нису видели. Тако да цела та прича пада у воду, јер је главни разлог за ову одлуку био да сам одскакала од плана – а нисам. Потпуно сам била у складу с наставном јединицом“, категорична је учитељица.

© ОШ ЈугославијаШтрумпф на тробојци
Учитељица из Бара за Спутњик: Иза условног отказа крије се лукава зачкољица, наставићу борбу! - Sputnik Србија
Штрумпф на тробојци

Она каже да првобитно није хтела да потпише одлуку, али је то ипак учинила да деца не би заостајала с градивом и због јавности.

Никад нико због овога није кажњен

Учитељица је додала да у одлуци пише да је начинила тежу повреду рада. Како каже, није јој познато да је неки наставник икада био кажњен на овај начин.

 „Вероватно је то наређено из Министарства - сад је уцените, сад ћемо је контролисати. Ако јој до сада нисмо могли ништа, тражићемо јој длаку у јајету наредних пола године. Ја сам се одбранила својом наставном јединицом, својом слободом на радном месту. Кад је у питању цртање украса деца могу да цртају све што може да служи као украс. Они кажу, штрумпфови не спадају у ту категорију. Зашто да не? Кад су схватили да ни за шта не могу да ме казне, да ништа нисам повредила, остала им је само ова лажна ствар – да нисам ишла по годишњем плану и програму. Да су се мало потрудили и позвали ме, пронашли бисмо наставну јединицу, јер стоји у годишњем плану“, рекла је учитељица за Спутњик.

Правна борба се наставља

Како је рекла, има право да у надлежном суду уложи жалбу у року од 15 дана, ако претходно поднесе предлог за мирно решавање спора – што ће и урадити.

„Можда мисле да се нећу ни жалити. Ко зна? Можда мисле да ћу бити задовољна што ми ништа није одбијено и да ћу бити срећна што ћу почети да радим. Наравно, ја сам рекла да не могу да потпишем ништа од тога. Међутим, рекли су ми да потпишем јер је то само одлука, па да се после жалим на садржај. Послала сам је својој правници, она ће да је ишчита пажљиво, па ће ми јавити шта ћемо даље. Не прихватам да остане на томе да нисам поштовала годишњи план када то није истина“, рекла је учитељица.

Рада Вишњић каже да ће јој за период  од 21 дан, колико није радила, бити исплаћена једна трећина плате.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала