Украјина критиковала Минхенски план: Циљ није прекид рата, већ укидање санкција Русији

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаКонтролни пункт у Донбасу
Контролни пункт у Донбасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланица Врховне раде из странке „Слуга народа" Јелизавета Јаско сматра да план о решавању сукоба у Донбасу, који је објављен на сајту Минхенске безбедносне конференције, није усмерен на решавање ситуације у Украјини, већ на укидање санкција Русији.

„План од 12 корака није план за прекид рата у Украјини и Европи. То је план за укидање санкцији Русији и ништа више. Међутим, санкције нису биле повод за рат, напротив. Када се отклони узрок сукоба, биће могуће размишљати о спречавању последица“, написала је Јаскова на сајту портала „Европска правда“.

На сајту Минхенске конференције о безбедности је 14. фебруара објављен документ о „12 корака за јачање безбедности у Украјини и евроатланском региону“, али је документ убрзо уклоњен

Како пише портал „Страна“, аутори документа су десетак експерата из разних делова света. Према подацима портала, између осталог, они предвиђају наставак сарадње европских држава са Русијом у низу области, обнову рада заједничког центра за контролу и координацију режима прекида ватре у Донбасу, подизање преговора о прекиду ватре на ниво „нормандијске“ четворке. Осим тога, документ предвиђа стварање плана за могуће укидање санкција, проширење слободе кретања група ОЕБС-а и повећање броја прелаза у Донбасу, обнову инфраструктуре региона уз учешће ЕУ и Русије и покретање у Украјини новог националног дијалога по питању проблема идентитета. План је касније поново враћен на сајт.

Касније је документ објављен на скандалозном украјинском сајту „Миротворац“, а окарактерисан је као „напад на суверенитет и територијални интегритет Украјине“.

Ситуација у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

Истовремено, Запад је увео санкције Русији због наводног мешања у украјински сукоб, а Москва је на те санкције одговорила истом мером и забранила увоз пољопривредних производа из ЕУ.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала