Уништена сиријска Рака: Како се данас живи у некадашњем калифату /видео/

© AFP 2023 / Delil SouleimanУништена Рака
Уништена Рака - Sputnik Србија
Пратите нас
Након скоро две и по године од кад је међународна коалиција на челу са САД ослободила сиријски град Раку, бивша престоница терористичке групе ДАЕШ и даље је у рушевинама. Локални становници једва састављају крај с крајем, а након бомбардовања 2017. године, Америка је потпуно изгубила интересовање за град, фокусирајући се на нафтна поља.

Локална становница Смум Халед живи са децом у рушевинама. Како би преживели, они сакупљају комаде арматуре од порушених грађевина и продају на местима откупа метала.

„Нашу кућу су бомбардовали авиони. Живимо у подруму, немамо посла, као ни новца за храну и одећу. Зарађујемо од продаје арматуре. То је довољно тек да не умремо од глади“, каже она, и додаје да је након смрти мужа принуђена да сама брине о деци.

Американци су обећавали да ће помоћи приликом обнове порушеног града. Грађанин Раке, Мустафа, каже да нема резултата те њихове великодушности, па је своју кућу обновио за сопствени новац.

Каква је помоћ од њих! Сам сам купио и арматуру и цемент. Све је веома скупо, неколико месеци сам штедео новац“, пожалио се Мустафа.

Локални становници објашњавају да се под рушевинама и даље налазе тела погинулих – и цивила и терориста.

Једна од најмрачнијих места у граду је централни трг. Ту су терористи јавно погубили 38 сиријских војника и официра, које су заробили.

Међутим, на тргу нема ни споменика, ни спомен плоче, који би подсећали на тај немио догађај. Нове власти су на том месту отвориле дечје игралиште.

Према речима руководиоца руског Центра за мирење зараћених страна у Сирији, контраадмирала Олега Журавлева, у Сирији се наставља рад чији је циљ решавање сукоба мирним путем и пружање свестране помоћи цивилном становништву.

Представници руског центра су до сада у Сирију допремили 3.967 тона хуманитарне помоћи.

Након напада међународне коалиције у јесен 2017. године, град Рака је скоро збрисан са лица земље. Погинуло је око 2.000 цивила, док је 250.000 избегло са тог подручја. Град је тренутно под контролом „Сиријских демократских снага“. Од тада је коалиција на челу са САД изгубила интересовање за Раку, чији су становници присиљени да преживљавају у рушевинама.

Коалиција се фокусирала на контролу нафтних поља на истоку земље, а нафта се експлоатише без сагласности званичног Дамаска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала