Зашто је руски закон оштар према сектама: Истина о „гресима“ верских покрета у Русији

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЗаједница Визариона на територији Краснојарска
Заједница Визариона на територији Краснојарска - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Активности разних мањинских верских покрета као што су сајентологија и Јеховини сведоци често су предмет контроверзе. У Русији су незаконите активности неких њихових следбеника резултирале кривичним поступком. Зашто такве верске групе често имају проблеме са законом у Русији?

Случај сајентолошке цркве

Данас сајентолози имају проблеме са судом у неким земљама Старог континента, где су оптужени да су „злочиначко удружење“. Сајентолошка црква изнуђује новац од својих следбеника коришћењем псеудонаучних теорија, рекао је за Спутњик стручњак за религије Министарства правде Русије Игор Иванишко, позивајући се на пресуде различитих правосудних институција европских земаља.

„Сви знају да је Црква сајентологије веома опасна. То је једна од најразорнијих организација на планети“, додао је он у ауторском тексту за Спутњик мундо.

Главни „грехови“ сајентолога у САД су неплаћање пореза и преваре. ЦИА и ФБИ су у прошлости покренули истраге против неких њихових чланова, који су касније осуђени.

Пошто данас сарађују са америчким властима, последњих година није било кривичних пријава против ове цркве, рекао је у интервјуу Игор Иванишко.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) има доказе да су сајентолози између 2013. године и 2016. у Санкт Петербургу прикупили више од 4,3 милиона долара за „пружање својих услуга“.

Поднета је и тужба против вође и неких чланова локалне сајентолошке цркве, који су оптужени за подстицање мржње, обављање илегалних послова и учествовање у екстремистичком удружењу Између осталог, они се оптужују и за прање новца. То је најмање 270.000 долара. Поред тога, сајентолошка црква у Санкт Петербургу окарактерисана је као екстремистичка организација јер се идеологија њених чланова, према руским безбедносним агенцијама, заснива на литератури коју су неки руски судови прогласили екстремистичком.

У Русији су психолози деведесетих година утврдили да идеологија сајентологије наноси штету физичком и психичком здрављу људи, додао је он. Сајентолози сакупљају „прљав веш“ својих присталица, а затим га користе за изнуђивање новца.

Они мају веома добре адвокате, па је тешко поднети кривичне пријаве против њих. Случај ће се разматрати на суду само ако постоје чврсти докази, објаснио је Иванишко.

„Постоји парадокс. Сајентолошка црква није забрањена на територији Русије и не сматра се екстремистичком, иако су памфлети и други материјали које промовише овај покрет проглашени екстремистичким. У другим земљама то није случај. Ако су материјали екстремистички, покрет је аутоматски екстремистички“, рекао је.

Екстремизам Јеховиних сведока

Други верски покрет који се суочава са проблемима у Русији су Јеховинини сведоци. Врховни суд Русије препознао је 2017. организацију Јеховин центар за управљање сведоцима у Русији као екстремистичку и забранио је њено деловање и активности свих 395 подружница ове организације на територији Русије. 

Проблем група попут ових лежи у чињеници да су оне деструктивне. На пример, у случају Јеховиних сведока организација забрањује уобичајене поступке као што је трансфузија крви, што представља опасност. Такође, експерти који су анализирали памфлете у контексту правосудног поступка у многим од њих су њих нашли екстремистичке поруке.

Организација је деловала на територији Русије дуги низ година, а њену литературу различити судови квалификовали су као екстремистичку, додао је. Тек када је постало јасно да је организација игнорисала забрану своје литературе, забрањена је на територији Русије у целини. Литература Јеховиних сведока садржи елементе који подстичу мржњу, додао је Иванишко.

Зашто се људи придружују овим организацијама?

„Људи који се придруже таквим организацијама не разумеју да ће ускоро ући у опасну и деструктивну групу. Човек једноставно нема појма где се регрутер може појавити“, прогласио је експерт.

На пример, Црква сајентологије је „деструктивна организација“ која регрутује нове присталице на неформалним активностима. Она то ради током догађаја као што је пословни тренинг, који им омогућава да регрутују предузетнике који имају велике количине новца, рекао је.

„Ова тактика се показала успешном. Било је случајева у којима је руководство компаније прешло на сајентологију и почело да регрутује своје запослене“, подсетио је експерт.

За друге је разлог уласка жеља да не буду сами и припадају групи. Има оних који желе да граде своју каријеру учешћем у „култу“. На пример, ако је шеф компаније сајентолог, запослени такође може добровољно да се придружи да би напредовао.

„Када сам проучавао Јеховине сведоке, присуствовао сам њиховим састанцима. Тамо су ми адвокати који су били вешти у тој организацији понудили унапређење ако и даље будем члан њихове цркве. Било је и јавних званичника који су ми нудили сличне ствари“, наглашава Иванишко.

Било који религијски покрет попут Јеховиних сведока приликом регрутовања никада неће открити негативне аспекте учешћа у њему. Тек када нови члан прихвати догме покрета, они ће му рећи истину о новој вери, нарочито о стварима које су забрањене следбеницима, попут трансфузије крви, нагласио је саговорник.

Закон је суров, али је закон

„Данас руска држава пажљиво прати ситуацију на верском пољу. Врло се разликује од ситуације деведесетих година прошлог века. Тада су проповедници различитих мањинских верских покрета често нарушавали лични простор многих породица улазећи на приватно власништво и инсистирајући су да буду саслушани, рекао је стручњак.

Било је случајева у којима су проповедници покушавали да шире своју филозофију у превозним средствима, у школама и на факултетима. Да би избегле такве ситуације, власти су почеле да врше већу контролу верске сфере.

Укратко, у Русији није забрањено обављати мисионарске активности, али према важећим законима, проповедници морају добити службену дозволу, посебан документ којим се потврђује да је особи дозвољено ширење информација о одређеној верској групи.

„Такође, проповедници у Русији морају открити пуно име организације коју представљају и пружити детаљне информације о својој групи. Односно, више не могу сакрити чињенице које се могу бити негативне и о све морају пријављивати од почетка. Заправо, изгледа да је пооштрено законодавство у верској сфери у Европи, па чак и у САД“, рекао је експерт.

„Није тачно кад кажу да у Русији влада репресија против одређених верских покрета. Држава само покушава да ефикасно регулише и надгледа активности тако да оне буду у складу са руским законодавством. Закон је суров, али то је закон. И морате се придржавати њега“, закључио је Иванишко.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала