Америка спремила милионе за лекције из демократије младим Украјинцима

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Украјине
Заставе САД и Украјине  - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) планира да издвоји 38 милиона долара како би украјинску омладину научила демократским вредностима.

Ради се о програму „Активности за јачање националног идентитета преко омладине" (УНИТИ). Циљ тог пројекта је, како је навела организација, неговање осећаја одговорности за европску будућност Украјине".

Потенцијални учесници програма су Украјинци од 10 до 35 година. Претпоставља се да ће пројекат код младих дефинисати заједничку листу вредности и ставова, а такође учврстити национални идентитет.

„Украјинска омладина је, генерално, активнија него што су то представници старије генерације и залаже се за реформе и интеграције са Европском унијом. Захваљујући улози младих у животу грађанства и економским иновацијама, пред њима је важна могућност за даље јачање концепције украјинских држављана, оријентисане на (демократским) вредностима”, истиче се у документу.

Како сматра ова америчка организација, будућност Украјине је повезана с европским вредностима и подразумева раскид са совјетском прошлошћу. Из те агенције такође наводе да омладина сада има могућност да направи прелаз ка демократији, пошто се на власти налазе млади лидери: председник Владимир Зеленски и најмлађи парламент Украјине у историји.

Просечна старост украјинских посланика је смањена за седам година и сада износи 31 годину, при чему је 80 одсто њих први пут изабрано у Врховну раду.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала