„Недомољубно“, „дегутантно“, пише у кривичној пријави против Јосипе Лисац због „Лијепе наше“

© Tanjug / Милица НиколићХрватска певачица Јосипа Лисац на концерту у Сава Центру
Хрватска певачица Јосипа Лисац на концерту у Сава Центру - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Кривичном одељењу Општинског државног тужилаштва у Загребу данас је поднета кривична пријава против певачице Јосипе Лисац. Подносилац је извесни Бошко Жупановић, а пријавио ју је због кривичног дела из члана 349. Кривичног закона - повреде угледа Републике Хрватске.

Жупановић је у образложењу навео да је певачица приликом извођења химне на инаугурацији Зорана Милановића користила изругљиве артикулације и тоналитете који, упркос посебном музичком опусу и изражају нису друштвено прихватљиви.

Он сматра да је она, као особа којој је хрватски језик матерњи, морала да знат да се такав облик интонирања у хрватском језику и култури увек користи кроз облике јавног изругивања или омаловажавајућег имитирања нечије изјаве, рецитата или музичког, односно композиторског изражавања, преноси хрватски Дневник писање Далматинског портала.

„Било какво уметничко пенетрирање у текстуалну и музичку структуру химне је недопуштено. Такве модификације или персонализације могу бити толерисане у препевима других музичких израза уз сагласност аутора, али не у химни. Начин на који је приликом интонације то радила осумњичена апсолутно је изругљив и омаловажавајући због чега сматрам да је из истог произашла основа сумње у чињење пријављеног кривичног дела“, образложио је Жупановић.

Жупановић је за Далматински портал казао да је дипломирани правник и да није музички образован да би са стручног аспекта процењивао интерпретацију Јосипе Лисац.

„То је мој став. Извођење је било дегутантно. Чисто омаловажавање. Наша химна посебно је лепа и `домољубна` и шаље лепу и јасну поруку. Нико не сме манипулисати химном. Немам ништа ни против Јосипе Лисац ни против Зорана Милановића.

Нека он буде председник свим грађанима, како је најавио, а она нека настави са својим певањем које ће изазивати различите реакције, али сматрам да химну моје државе нико не може тако да интонира и изводи. Поготово што се ово догодило на инаугурацији председника републике, дакле, јавном догађају који је био нарочито медијски попраћен. Очекивао сам да ће завијати, али овако нешто. То је било исмевање на најгори могући начин. Ја сам се јуче стидео што сам Хрват“, рекао је Жупановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала