Лавров: Само прочитајте споразуме Путина и Ердогана

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија у сиријском Идлибу подржава сиријску војску, која само одговара на провокације, јер нико никад није обећао терористима да их неће дирати у идлибској зони у Сирији, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Још није формиран демилитаризовани појас дуж целог обода идлибске зоне. Штавише, настављају се напади на положаје сиријске армије и цивилне објекте, као и покушаји напада на нашу ваздухопловну базу у Хмејмиму“, рекао је Лавров на конференцији за медије након сусрета са министром спољних послова Јордана Хусеином Абдулом ас Сафадијем у Москви.

Лавров је истакао да сиријске оружане снаге одговарају на неприхватљиве провокације, и само потврђују посвећеност споразумима о Идлибу, укључујући и споразуме о поштовању режима прекида ватре.

„Ми их подржавамо у томе. Никад нико није обећао терористима да их неће дирати у идлибској зони. Прочитајте споразуме председника Русије и Турске и све ће доћи на своје место“, изјавио је Лавров.

Акције сиријске војске - природан одговор

Лавров је констатовао да су дејства сиријске војске у Идлибу природан одговор који има за циљ одбијање терориста од спољног обода зоне деескалације.

„Пошто терористи и они који сарађују са њима сами не желе да се удаље од спољног обода зоне деескалације и настављају са провокацијама, сиријска војска их одбија са граница зоне деескалације како би били максимално удаљени од објеката које покушавају да нападну“, објаснио је руски дипломата.

Он је истакао да су акције сиријских оружаних снага одговор на најгрубље кршење споразума о Идлибу.

„Желим да подсетим да сиријска војска одбија терористе на својој територији, а не на туђој, истовремено успостављајући контролу законске владе Сирије над својом територијом“, додао је министар.

Руско-турски састанак у Москви без резултата

Лавров је такође саопштио да руска страна на састанку са турском делегацијом није постављала никакве нове захтеве када је реч о сиријском Идлибу.

„На турско-руским преговорима није постигнут коначан резултат по питању поштовања споразума о Идлибу које су постигли председници Русије и Турске. Нисмо имали нове захтеве, јер сматрамо да је потребно реализовати све оно о чему су се договорили наши лидери“, објаснио је Лавров.

Он је додао да ће Москва наставити да сарађује с Анкаром по питању Идлиба, укључујући и сарадњу на највишем нивоу. Међутим, руски министар је прецизирао да за сад нема информација о састанку председника Русије и Турске – Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана.

Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да Турска није задовољна преговорима с Русијом о сиријском Идлибу и спремна је да почне војну операцију у тој области. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала