Професорима прети отказ на универзитету у случају плагијата

© Tanjug / ZORAN ZESTICИванка Поповић
Иванка Поповић - Sputnik Србија
Пратите нас
Сенат Универзитета у Београду усвојио је измену Правилника о утврђивању неакадемског понашања и изради писаних радова, по коме ће професори за које се утврди да су плагирали научни рад, остати без звања универзитетског предавача и престаће им уговор о раду.

Ректорка Иванка Поповић рекла је да су стручне службе направиле измењену и допуњену верзију Правилника у делу који се односи на поступак одузимања звања у случају да Сенат јавно осуди предавача за плагирање.

„Нема компететнијег тела од Универзитета које може проценити рад запослених на Универзитету“, рекла је Поповић .

Декан Правног факултета Зоран Мирковић, који је иницирао предлог престанка радног односа у случају утврђеног плагирања, објаснио је да се након ових измена у будућности неће дешавати оно што се догодило на том факултету.

Инспекторка рада, супротно одлукама донетим у оквиру академске заједнице, својим решењем је обуставила извршење одлуке о отказу уговора о раду професору Александру Јакшићу који је плагирао уџбеник и наложила Правном факултету да га врати на посао“, рекао је он.

Мирковић каже да су надлежни универзитетски органи у прописном поступку утврдили да је Јакшић плагирао уџбеник, али му је омогућено да настави да предаје и испитује студенте.

Новим одредбама предвиђено је да санкционисани предавач има право жалбе у року од осам дана, а пре одлучивања о жалби, Сенат може да затражи од факултета додатно појашњење у року од 45 дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала