Русија указала на једини „плус“ у Трамповом „договору века“

© AP Photo / Evan VucciПредседник Доналд Трамп поред Зида плача
Председник Доналд Трамп поред Зида плача - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров указао је на једини „плус“ у „договору века“, који је представио председник САД Доналд Трамп за решавање палестинско-израелског сукоба, рекавши да је тиме палестински проблем избио у први план светске политике.
„Испоставило се да је на овај начин палестински проблем избио у први план, иако је донедавно био у запећку. У свему увек треба видети 'плусеве'“, рекао је он.

Лавров је такође навео и да је потребно искористити ту пажњу светске јавности по питању израелско-палестинске кризе како би се пронашло решење које је прихватљиво за обе стране.

Претходно је руски министар рекао да је став Русије да је спремна да помогне у проналажењу компромисног решења палестинско-израелског сукоба у оквиру „квартета“ међународних посредника – Русије, САД, УН и ЕУ.

Он је такође оценио да су САД у суштини изигнорисале међународно признати приступ ка решавању кризе на Блиском истоку, који укључује резолуције Савета безбедности и Генералне скупштине УН, као и Арапске мировне иницијативе.

Трампов „договор века“

Амерички председник Доналд Трамп представио је 28. јануара план мировног споразума, познат као „договор века“. Овај договор је нацрт споразума између Израела и Палестине којим би требало да буде окончан сукоб у региону. План предвиђа стварање државе Палестине и њену демилитаризацију, док би Израел задржао контролу над истоком реке Јордан, а Јерусалим би остао његов неподељени главни град.

Палестинци и арапске земље нису прихватили овај план: према њиховом мишљењу, он одузима Палестинцима право на територије предвиђене резолуцијама Уједињених нација. Шеф Палестинске администрације Махмуд Абас такође је одбацио нови план рекавши да Палестинци инсистирају на признавању њихове државе у границама из 1967. године са главним градом у Јерусалиму.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала