Шојгу и Хафтар: Договор из Берлина нема алтернативу

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаБорбе у Либији
Борбе у Либији - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар оценили су током састанка у Москви да не постоји алтернатива за договоре постигнуте на Берлинској конференцији, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Деветнаестог фебруара је одржан састанак министра одбране Русије, генерала армије Шојгуа с командантом Либијске националне армије, маршалом Хафтаром. Разговарали су о ситуацији у Либији. Стране су се сложиле да су преговори, који су одржани у Москви 13. јануара, имали важну улогу за успостављање режима прекида ватре и покретања процеса нормализације ситуације у земљи“, прецизирано је у саопштењу.

Шојгу и Хафтар су се сложили да је неопходно реализовати одлуке Берлинске конференције о Либији.

„Стране су још једном подсетиле да не постоји алтернативан политички пут за решавање кризе у Либији, а такође су истакле да се залажу за независност, јединство и територијални интегритет Либије“, додаје се у саопштењу.

Решавање либијског сукоба

У Москви су 13. јануара одржани међулибијски преговори у којима су учествовали представници Русије и Турске. Хафтар је напустио Москву, а да претходно није потписао споразум о примирју са Владом у Триполију Фајеза Сараџа.

У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног споразума Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Берлинска конференција одржана је неколико дана након међулибијске конференције у Москви, на којој су учествовали председници Русије и Турске. Хафтар је и руску престоницу такође напустио без потписаног примирја са председником Владе у Триполију Фајезом Сараџом.

Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала