Дачић: Срби се ипак не враћају летом Владе Италије

© AP Photo / Jae C. HongКрузер "Дајмонд принцес"
Крузер Дајмонд принцес - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Двоје српских држављана, који се налазе на крузеру „Дајмонд принцес“ у Јокохами, могли би да буду евакуисани авионом Владе Италије, који је током ноћи полетео у Јапан.

Двоје српских држављана, који се налазе на крузеру „Дајмонд принсес“ у Јокохами, неће се у Србију вратити авионом Владе Италије јер су одлучили да се након окончања карантина у земљу врате комерцијалним летом у свом аранжману и уз помоћ компаније „Принсес крузес“, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је навео да је министарство упознало двоје српских држављана с могућношћу евакуације специјалним летом организованом од стране Италије, као и условима и начину под којим би ова евакуација била организована.

„И поред тога, српски држављани су донели одлуку да се у Србију, након окончања карантина, врате комерцијалним летом у свом аранжману и уз помоћ компаније „Принсес крузес“, навео је Дачић и додао да они још чекају резултате медицинских тестова.

Влада Италије у току ноћи је упутила авион у Јапан, а министар спољних послова те земље понудио је да се тим летом врате и двоје српских држављана који се данима налази у карантину због коронавируса у јапанској луци Јокохама.

Када је реч о 12 држављана Србије, који су чланови посаде на броду „Дајмонд принсес“, петоро је и даље у изолацији, а двоје њих који су раније тестирани на коронавирус добили су потврду да су негативни.

„Без обзира на то што међу њима нема заражених коронавирусом, и даље стоји одлука управе брода од 18. фебруара да ће свим члановима посаде бити продужен карантин за додатних 14 дана, а пошто сви путници напусте брод, навео је Дачић.

Он каже да је, према последњим подацима Министарства здравља Јапана, од укупно 2.404 тестираних особа на броду „Дајмонд принсес“, до сада регистровано 542 позитивних, од чега је 254 асимптоматична случајева.

Компанија „Принсес крузес“ је 18. фебруара свим путницима на броду дистрибуирала информације о специјалним летовима организованим од појединих држава у циљу репатријације њихових грађана, међу којима је и Италија која је понудила могућност евакуације наших држављана.

„Том приликом им је скренута пажња да ће само они путници за које је потврђено да нису заражени коронавирусом моћи да се искрцају, те да ће свако ко је негативно тестиран добити документ Службе за карантин Јокохаме, којим им се дозвољава искрцавање и који садржи резултат последњег теста. Истовремено, свим путницима је наглашено да нема гаранција да овај документ буде прихваћен од стране комерцијалних авио компанија. С тим у вези, сви путници који не буду искористили могућност евакуације неким од специјалних летова, компанија ће обезбедити смештај у посебном хотелу до трансфера на одабрани комерцијални лет“, објаснио је Дачић.

Јапански медији преносе да се искрцавање првих 500 путника може очекивати већ током данашњег дана, те да је окончање искрцавања преосталих путника планирано закључно са 21. фебруаром.

Амбасада Србије у Токију ће наставити да прати ситуацију на броду „Дајмонд принсес“ и пружати сву потребну подршку српским држављанима, како путницима тако и члановима посаде, као и држављанину Црне Горе који је такође један од чланова посаде овог брода.

Више стотина путника почело је данас да се искрцава са крузера „Дајмонд принсес“, усидреног код јапанског града Јокохама, након завршетка двонедељног, иначе доста критикованог, карантина, током којег није спречено ширење новог вируса ЦОВИД-19 међу путницима и члановима посаде.

На крузеру „Дајмонд принсес“, који се налази у карантину од 5. фебруара налазило се 3.700 путника, међу њима и 14 српских држављана, од којих су 12 чланови посаде.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала