И светска економија "заражена" вирусом, суморне прогнозе ММФ-а

CC0 / Pixabay / Пад светске економије
Пад светске економије - Sputnik Србија
Пратите нас
Кристалина Георгијева, директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) сматра да епидемија коронавируса у Кини представља највећу неизвесност с којом се суочава глобална економија.

Она је рекла и да министри финансија Г20 и централни банкари треба да предузму мере за смањење других ризика као што су трговина, климатске промене и неједнакост.

Међународни монетарни фонд процењује да ће се кинеска економија у кратком року опоравити уколико се поремећаји изазвани коронавирусом брзо заврше, док би ширење епидемије резултирало "оштријим и дуготрајнијим успоравањем раста Кине“, уз веће глобалне последице, написала је Георгијева на веб-сајту Фонда.

Она је подсетила да је ММФ у јануару прогнозирао јачање глобалног раста у 2020. години на 3,3 процента са прошлогодишњих "разочаравајућих" 2,9 процената, пошто су уочени знаци стабилизације и смањења ризика, укључујући постизање прве фазе трговинског споразума између Кине и САД.

Међутим, додаје Георгијева, у јануару нисмо предвидели глобалну здравствену опасност, што је, како наводи, чињеница која подсећа како непредвиђени догађаји могу да угрозе крхки опоравак раста.

Истичући да је глобална економија далеко од чврстих темеља, шефица ММФ-а је поручила да је, и према најбољим сценаријима, пројектована стопа раста у свету још скромна у превише делова планете, подвлачећи потребу да се реше и смање неизвесности које су везане за питања попут трговине, климатских промена и неједнакости.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала