Иванцов: Русија ником не прети, већ делује као равноправан партнер

© Sputnik / Дејан СимићАмбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов
Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија никоме не прети нити намеће своју вољу, већ делује као равноправан и поштен партнер, изјавио је у Сарајеву руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Иванцов је обраћајући се на пријему поводом 23. фебруара - Дана бранилаца отаџбине, којем су присуствовали председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, рекао да овај празник одаје почаст онима који су кроз историју храбро бранили и настављају да бране границе Русије од спољних претњи.

„На жалост, у свету је и даље присутна конфронтација. И даље смо сведоци покушаја коришћења метода војног и економског притиска, акција у духу архаичне логике задржавања линија поделе и геополитичких игара“, рекао је Иванцов, пренео је Танјуг.

Упозорио је на урушавање оквира међународне безбедности, која је грађена деценијама јер је, након ликвидације Споразума о ограничењу система противракетне одбране, нестао и Споразум о елиминацији ракета средњег и малог домета, а одбијен је и руски предлог за увођење мораторијума на производњу и размештање ових ракета.

„У том контексту, Русија улаже напоре ради смањења међународних тензија, обезбеђења стратешке стабилности, успостављања поштеног светског поретка, а залаже се и да се бројни регионални конфликти решавају искључиво дипломатским путем“, нагласио је Иванцов.

Он је подсетио да Русија ове године слави 75 година од победе у Другом светском рату, наводећи да се у БиХ, као и у Русији негује традиција антифашизма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала