Свештеници СПЦ током посете Вашингтону сазнали да је Црна Гора лагала Америку

© Медија центра БеоградПротојереј ставрофор Радомир Никчевић
Протојереј ставрофор Радомир Никчевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници Митрополије црногорско-приморске званичницима у Вашингтону рекли да Русија и Србија са литијама у Црној Гори немају везе. Тако су негирали верзију коју је Американцима предочила званична Подгорица.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, који је у Вашингтону боравио са епископом диоклијским Методијем као део дипломатске мисије Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, рекао је за Сербијан тајмс да су састанке имали у Стрејт департменту, Конгресу и Хелсиншком одбору.

„Мој утисак, поготово после састанака у Вашингтону, јесте да је црногорски режим већ дезинформисао САД да иза ове приче стоје интереси Русије и Србије. О томе сведоче и њихова отворена питања о „утицајима страних сила“. Рекли смо им да то апсолутно није тачно“, рекао је протојереј-ставрофор.

Он је напоменуо да се зна какав је став заузела Митрополија по питању доласка председника Србије Александра Вучића на Бадње вече у Црну Гору те да се иза сваког поступка Митрополије може видети да желе да проблем реше у оквиру заједнице, породице, Црне Горе и да никога са стране не мешају у то.

„Срби су аутохтоно становништво у Црној Гори, ми нисмо ничија дијаспора и морамо ставити до знања свима да смо своји на своме. То знају НАТО тимови који прате дешавања у Црној Гори“, навео је протојереј Никчевић.

Циљ протеста у Црној гори је његово повлачење Закона о слободи вероисповести или преобликовање на начин на који је нама прихватљив, навео је Никчевић и додао да ће литије трајати све док се то не деси.

Истакао је да се црква се не сврстава ни на чију страну и да су међу онима који учествују у литијама људи који гласају за све политичке опције, и владајућу и опозициону.

„И свака политичка партија, то је сада јасно и позицији и опозицији у Црној Гори, мораће убудуће да чује глас своје Цркве. Иако до сада неки нису увиђали колика је снага Цркве, ови садашњи догађаји су показали са коликом љубављу, поверењем и духовним озарењем народ хрли тој цркви у намери да је по сваку цену сачува таквом каква је“, рекао је протојереј Никчевић.

Амфилохије једна од најзначајнијих личности нашег доба

Напоменуо је да је митрополит Амфилохије једна од најзначајнијих личности нашега доба.

Очигледно да је такав ауторитет засметао сујетном Милу Ђукановићу и да је овим законом, уз садејство са неким политичким и медијским снагама из Србије, покушао да угрози статус и СПЦ и митрополита. Али одговор народа је био јасан и величанствен, сваки камен којим су се бацили на преосвећеног митрополита Амфилохија само је увећао бројност народа на улицама“, нагласио је протојереј.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић током боравка у САД био је и у Чикагу где је учествовао на Сабору у манастирима Свети Сава и Нова Грачаница, те на литији од цркве Светог Саве до цркве Светог Илије у Индиани, првој која је икада одржана на територији САД.

Протојереј-ставрофор Никчевић и епископ диоклијски Методије У Стејт департменту су се срели са људима који воде црногорски и српски деск, Џошуом Луисом и Стејси Бишоп, као и са вишим саветником за Европу и Евроазију и са замеником амбасадора за вере, Семом Браунбеком. А у Конгресу САД били су у канцеларији Чели Пингри, која обавља функцију председавајућега тзв „црногорског кокуса“ и разговарали са вишим стручним саветником Тодом Штејном.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала