Захарова: Русија и Турска у непрекидном контакту око Идлиба

© AP Photo / Baderkhan AhmadТурски и руски војници током патроле у Сирији
Турски и руски војници током патроле у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је у свакодневном непрекидном контакту са турским партнерима у вези са ситуацијом у Идлибу, изјавила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

„Ми смо у свакодневном контакту са турским партнерима по многим питањима, а то подразумева и наше дипломате и руске војне експерте. Нема прекида у тим контактима", изјавила је Захарова на конференцији за новинаре на питање планира ли руска делегација посету Анкари због ситуације у Идлибу.

„Што се тиче посета обе делегације, оне ће бити размотрене у случају потребе која се може појавити било када, или ће се одложити за неки каснији период", додала је руска политичарка.

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Захарова: Русија и Турска у непрекидном контакту око Идлиба - Sputnik Србија
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова

Ситуација у Идлибу

Данас су руски авиони Су-24 бомбардовали положаје терориста у Идлибу, што је омогућило сиријским трупама да одбију све нападе, саопштио је руски Центар за помирење зараћених страна у Сирији. Према наводима тог центра, протурски милитанти су уз подршку турске артиљерије пробили одбрану сиријске војске на подручју Кминаса и Најраба.

Турска је прекинула артиљеријске нападе на сиријске владине трупе након што их је Русија приметила и о томе обавестила Анкару, навео је Центар.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у среду изјавио да је незадовољан резултатима преговора са Русијом о сиријском Идлибу и да је Турска спремна за почетак војне операције у ток области, што је портпарол Кремља Дмитриј Песков означио као најгори сценарио.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању решавања кризе у Идлибу, а пре свега када је реч о раздвајању терориста од представника опозиције. Највећи део идлибске зоне деескалације држе терористи Нусра фронта, који су у сталном сукобу са сиријским снагама.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала