Како се Украјина осрамотила пред целим светом /видео/

© Фото : STRНереди у Харкову
Нереди у Харкову - Sputnik Србија
Пратите нас
Операција евакуације Украјинаца и грађана других земаља из Вухана, у коме влада епидемија коронавируса, прерасла је у масовне нереде и сукобе демонстраната с полицијом у Украјини. Многи су овакво понашање локалног становништва оценило као велику срамоту за Украјину.

Становници насеља у којима је требало да буде направљен карантин почели су да дижу барикаде на путевима и жестоко се успротивили намери Владе. За карантин је изабран санаторијум Националне гарде у селу Нови Санжари. Међутим, локални становници успротиви су се овој идеји, због чега су блокирали прилазе медицинском центру и бацали каменице, флаше и друге предмете на колону аутобуса у коме се налазило 45 њихових сународника и 27 странаца. Према навођењу украјинских медија, демонстранти су наводно претили да ће спалити медицински центар заједно са људима.

У току сукоба девет полицајаца и један цивил затражили су медицинску помоћ, приведена су 24 учесника нереда и подигнуте две кривичне пријаве. Слична ситуација изазвала је талас неразумевања и осуде у Украјини и изван ње.

Људи евакуисани из Кине нису морали бити смештени само у Нове Санжаре, а реакција локалних становника на списак потенцијалних насеља за смештај евакуисаних била је подједнако оштра.

Становници села Конопковка у Тернопољској области подигли су барикаде на улазу у село. Ископали су ровове, подигли бетонске блокове и размонтирали кровове на аутомобилима. Слична ситуација била је и у селу Козин у близини Кијева, као и у граду Виница у Лавовској области.

Украјинци се нису показали у најбољем светлу

Украјински председник Владимир Зеленски прокоментарисао је нереде у Украјини рекавши да се својим понашањем становници који живе у близини карантина нису показали у најбољем светлу.

„Нарочито ако се узме у обзир да већина путника има мање од 30 година. За многе од нас они су као деца. Украјинац увек остаје Украјинац“, изјавио је Зеленски.

Нагласио је да су власти предузеле све неопходне мере безбедности и да ће санаторијум у којем ће бити смештени евакуисани људи постати „најзаштићенији објекат у земљи“.

Раније је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова упоредила ситуацију украјинском селу Нови Санжари, где су одржани протести против смештања у санаторијум особа које су евакуисане из Кине - са средњовековном Европом.

Према речима шефа Националне полиције Украјине Игора Клименка, током протеклог дана органи власти притворили су 24 учесника протеста у селу Нови Санжари.

„Покушали смо да убедимо људе у непримереност и бесмисленост таквог понашања. Нажалост, ниједан аргумент није убедио становнике тог села, они су, штавише, били агресивни током преговора“, изјавио је шеф полиције.

Портпарол националне полиције Полтавске области Јуриј Сулајев рекао је да се у овој ситуацији ради о тешким злочинима, укључујући и нарушавање здравља органима власти. Казна за то предвиђа до осам година затвора.

Нереди у Новим Санжарима почели су убрзо након што се сазнало за намеру да се у локални санаторијум смести 45 Украјинаца и 27 странаца, који су авионом пребачени из Вухана на аеродром у Харков. У двонедељни карантин такође ће бити смештена посада авиона и лекара који су пратили евакуисане људе

„Групе агресивно настројених људи изазвале су сукоб, тако да је полиција била присиљена да заустави групу која нарушава ред. Поред тога, један од демонстраната је кренуо аутомобилом на полицију. Да би заштитила грађане и зауставила нереде, полиција је била приморана  да примени физичку силу у складу с законом“, саопштило је Министарство унутрашњих послова Украјине.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков назвао је догађаје у Новим Санжарима једним од највећих разочарења у свом животу.

„Разочаран сам у људе и у њихов морал. То је срамота за цео свет! Људи су провели 22 часа путујући, а тако су их дочекали. Нека се свако замисли над тиме“, изјавио је украјински министар, позивајући све да остану људи у тренутној ситуацији.

Сукоб демонстраната и полиције у Полтавској области, где су смештени евакуисани из Кине - Sputnik Србија
Како се Украјина претворила у средњовековну Европу /видео/

Истовремено, украјинска министарка здравља Зорјана Скалецка изјавила је да намерава да проведе две недеље у санаторијуму, како би покушала да утиче на ситуацију.

„Одлучила сам да се придружим људима у карантину. Провешћу са њима наредних 14 дана - у истој просторији и под једнаким условима“, рекла је министарка.

Украјински новинари указали су украјинском министру Алексеју Гончаруку да демонстранте нико није унапред обавестио о доласку људи који пристижу из епицентра новог коронавируса. Премијер је на то одговорио да су информације о томе биле ограничене.

„Ограничили смо приступ информацијама из безбедносних разлога, јер нисмо желели да настану додатне провокације, да неко не би то искористио на штету наших грађана“, изјавио је Гончарук за „112 Украјину“.

Украјински заменик министра унутрашњих послова Сергеј Јаровој истакао је да су појачане патроле у Новим Санжарима.

„Организоване су појачане патроле. Имамо и резервне снаге за брзо и ефикасно реаговање на ситуацију. Патролираћемо даноноћно“, рекао је Јаровој.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала