Кремљ оценио могућност сукоба са Турском у Сирији

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаКремљ, Москва
Кремљ, Москва - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација у Идлибу је заиста веома алармантна, али не желимо да говоримо о најгорим сценаријима, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући тврдње појединих стручњака да постоји опасност сукоба Русије и Турске у Идлибу.

„Ситуација у Идлибу је заиста узнемирујућа и изазива дубоку забринутост. Та ситуација је константно тема разговора руске и турске стране. Не бисмо желели да говоримо о најгорим сценаријима“, рекао је Песков.

Он је истакао да агресивни напади терориста на сиријску војску морају бити прекинути.

„Још једном морам нагласити да се сиријска војска бори против терористичких група које се налазе у Идлибу. Те терористичке групе, које изводе агресивне нападе на сиријску армију, морају бити неутралисане“, оценио је Песков.

Према његовим речима, сиријска војска ће наставити борбу против терориста. Песков је додао да се руска војска налази у Сирији на захтев законите владе Сирије.

Министарство одбране Турске је 20. фебруара саопштило да је у ваздушном нападу у сиријском Идлибу погинуло два, а рањено пет припадника турске војске. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је раније изјавио да је незадовољан резултатима преговора са Русијом о сиријском Идлибу и да је Турска спремна за почетак војне операције у ток области, што је портпарол Кремља Дмитриј Песков означио као најгори сценарио.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању решавања кризе у Идлибу, а пре свега када је реч о раздвајању терориста од представника опозиције. Како је рекао, ту се мисли на раздвајање представника опозиције који сарађују са Турском и који су спремни на дијалог са Дамаском у оквиру политичког процеса, од припадника терористичке организације Нусра фронт, који се сада декларишу као припадници Хејат Тахрир ел Шама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала