После војске, због литија на удару и полиција Црне Горе

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорска полиција држи блокаду на дан расправе о Предлогу закона о слободи вероисповести, илустрација
Црногорска полиција држи блокаду на дан расправе о Предлогу закона о слободи вероисповести, илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Полицијски шефови МУП-а Црне Горе позивају на разговоре службенике за које су имали сазнања да на друштвеним мрежама на било који начин коментаришу одржавање литија, како би им скренули пажњу да то више не смеју да раде јер тиме нарушавају углед и интегритет службе.

Тврде да исто поступају и са оним службеницима који на интеренету “величају” челнике било које политичке партије...

“Вијестима” је речено у УП, да руководиоци организационих јединица у разговору обавештавају колеге да то више не раде јер се то коси са полицијском етиком. Због изражавања ставова на друштвеним мрежама за сада ниједан полицајац није новчано кажњен.

Службеници Управе полиције и МУП-а нију одговарали ни пред комисијом за Етички одбор Министарства унутрашњих послова због учешћа у литијама широм државе, које организује СПЦ, а након доношења Закона о слободи вероисповести.

“Етичком одбору, до сада, нису упућене иницијативе, нити су формирани списи предмета по том питању”, пише у одговору МУП-а.

Службеници полиције и МУП-а као и остали грађани, по Уставу Црне Горе, имају право на изражавање верске припадности, а ни Кодекс полицијске етике их не ограничава да то право користе, пишу Вијести.

Полицијским кодексом у члану 6 јасно је дефинисано да полицајци морају поштовати етичка начела као не би нарушили углед службе, али и да у приватном животу не смеју да користе службену легитимацију нити положај који имају у служби... У члану 7 Полицијског кодекса се наводи да је полицајац и ван дужности дужан да помогне лицима у невољи, али и да спречи радње које доводе до нарушавања јавног реда и мира, угрози животе људи али и територијални интегриритет и имовину државе.

© Фото : Виктор СмоловићЛитија у Подгорици
После војске, због литија на удару и полиција Црне Горе - Sputnik Србија
Литија у Подгорици

Током литија, које се организују због доношења закона, учествују и неки активни полицајци и службеници МУП-а, а полицајац из Бара Илија Зековић крајем јануара чак је носио и крст на челу колоне у том граду.

Масовне литије, које организује СПЦ, су до сада мирно организоване и није било нарушавања реда и мира.

Директор Управе полиције Веселин Вељовић тражио је крајем децембра од службеника да поштују достојанство грађана, али и да се лепо понашају на друштвеним мрежама и да не износе своје политичке ни верске ставове...

Нагласио је да и када примењују полицијска овлашћења воде рачуна о правима грађана, свом и интегритету Управе полиције.

Вељовић је шефовима свих сектора и одељења послао допис са назнакама чега се све полицајци морају придржавати, о чему је обавестио и Савет за грађанску контролу рада полиције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала