Место за опомену на које је Београд чекао пуних 70 година /фото/

© WikipediaСтаро сајмиште непосредно пре почетка Другог светског рата. На овом месту страдале су хиљаде Јевреја и Срба.
Старо сајмиште непосредно пре почетка Другог светског рата. На овом месту страдале су хиљаде Јевреја и Срба. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Законom о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ биће омогућено да жртве некадашњег нацистичког концентрационог логора који се тамо налазио напокон добију место где ће будуће генерације моћи да их се сећају и да се образују, како до таквих злочина никада бише не би дошло.

Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије, рекао је за Спутњик да већ 70 година чекају да се овај Закон донесе, како би меморијални центар који ће неговати колективно сећање на оно што се тамо дешавало напокон био направљен.

„Старо сајмиште је био простор где су од краја 1941. године до пролећних месеци били заточени Јевреји. После тога је био у функцији пролазног логора, где су били заточени Роми, Срби и други антифашисти. То је простор који има немерљиву патњу иза себе. Покривен је таквим слојем сећања који мора да на достојан начин остане забележен за следеће генерације“, објашњава Сабадош.

© Архив Југославије, Збирка фотографија Ратни злочиниЕксхумација тела страдалих логораша на Старом Сајмишту ископаних на Јеврејском гробљу у Земуну.
Место за опомену на које је Београд чекао пуних 70 година /фото/  - Sputnik Србија
Ексхумација тела страдалих логораша на Старом Сајмишту ископаних на Јеврејском гробљу у Земуну.

Изазовна адаптација простора

Аутентични објекти из тог периода на простору Старог сајмишта су сачувани, па наш саговорник сматра да неће бити потребе да се нешто гради, већ само да се постојећи објекти адаптирају. Ипак, он сматра да ће спровођење Закона бити изазовно. Како каже, први корак ће бити адаптација простора за централну кулу, која ће представљати административни центар.

Меморијални центар састојаће се из Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун и обухватаће простор Старог сајмишта. У склопу Меморијалног центра биће и одговарајући простор Јеврејског пролазног логора "Топовске шупе", који се налази у близини Аутокоманде, где је било заточено више од 5.000 Јевреја.

Предвиђено је да Меморијални центар буде републичка установа, а по Сабадошу, биће потребно до пет година од почетка оспособљавања до његовог отварања.

© Архив Југославије, Збирка фотографија Ратни злочиниНемци спроводе становништво у логор на Сајмишту.
Место за опомену на које је Београд чекао пуних 70 година /фото/  - Sputnik Србија
Немци спроводе становништво у логор на Сајмишту.

Старо сајмиште једино необележено у Европи

Саговорник Спутњика каже да је овај простор последњи у Европи који није обележен на достојан начин и додаје да жртве које су ту страдале вапе за поштовањем.

„Није питање да ли се ради о припаднику једног или другог народа или о бројности жртава које су биле тамо. Једноставно, реч је о томе да морамо као опомену да имамо место где ћемо се на достојан начин сећати њих, а да истовремено буде и едукативни центар за будуће генерације“, каже Сабадош.

Он каже да се Јеврејска заједница припрема за отварање центра и да Јеврејски историјски музеј има низ предмета и записа који би могли да се изложе у Меморијалном центру.

© Архив Југославије, Збирка фотографија Ратни злочиниГрупа затвореника у Логору на Сајмишту.
Место за опомену на које је Београд чекао пуних 70 година /фото/  - Sputnik Србија
Група затвореника у Логору на Сајмишту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала