Венецуеланска опозиција жели да Русија и Кина допринесу „демократизацији“

© AP Photo / Matias DelacroixОпозициони лидер Венецуеле Хуан Гваидо
Опозициони лидер Венецуеле Хуан Гваидо - Sputnik Србија
Пратите нас
Опозициони лидер Венецуеле Хуан Гваидо изјавио је да венецуеланска опозиција жели да укључи Русију и Кину у процес „успостављања демократије“ у земљи.
„Намеравамо да формирамо међународне комисије у којима би учествовали сви како би се извршио утицај на земље као што су Русија и Кина, које могу да поједноставе процес успостављања демократије у Венецуели“, написао је он на Твитеру.

Претходно је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио да је недопустив сваки покушај решавања кризе у Венецуели уз помоћ силе, обмана и гажењем воље народа који је подржао законитог председника земље Николаса Мадура.

Он је подсетио и да предводника протестног покрета Хуана Гваида нико није бирао — само су га поставили.

Ситуација у Венецуели

Почетком 2019. године у Венецуели су започели масовни протести против легитимног председника земље Николаса Мадура. Од тада се Хуан Гваидо, председник Националне скупштине коју контролише опозиција, два пута проглашавао за „привременог председника“. Другу „заклетву“ положио је овог јануара.

Гваида подржавају Сједињене Америчке Државе, Канада, Аргентина, Бразил, Чиле, Колумбија, Костарика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвај, Перу, Грузија, Албанија и бројне друге земље.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да Вашингтон више неће признавати власт на челу са Мадуром, који је са своје стране објавио прекид дипломатских односа са Вашингтоном.

Актуелног лидера Венецуеле подржавају Русија, Мексико, Кина, Турска и Индонезија. У Москви су Гваидов „председнички статус“ назвали непостојећим.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала