Прете ли човечанству смртоносни вируси из свемира?

CC0 / / Излазак сунца у свемиру
Излазак сунца у свемиру - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Мистериозна болест из свемира, која прети да збрише људе са лица Земље или створи чудовишта, тренутно је митска формула популарне науке. Може ли овај фантастични сценарио постати стварност? Стручњак за нове технологије Дов Гринбаум покушао је то да одгонетне.

Професор Дов Гринбаум, директор Института за правне последице нових технологија „Зви Мејтар“ израелског академског института, тврди да тражеwe живот изван Земље може бити претња од заразе горе од коронавируса. Он је истакао да се у доба брзог путовања и лакоће кретања вируси брзо и лако шире. Истовремено, како је напоменуо, истраживања у последњих неколико деценија показала су да неке бактерије постају смртоносније и отпорније када га узгајају у свемиру.

Упркос популарном научно-фантастичном миту о смртоносним заразама из свемира, коришћеном, на пример, у хит-филму „Андромеда стрејн“, НАСА наставља да експериментише и шаље узорке генетски узгојених бактерија на Међународну свемирску станицу (ИСС). Иако је „ширење ванземаљског вируса у стварном животу мало вероватно“, аналитичар каже да не треба бити превише оптимистичан.

„У раду објављеном прошле године, астробиолози наводе да би се вируси могли ширити око галаксије чак и на наизглед мртвим свемирским стенама, пружајући доказе о животу или некој њиховој варијацији у свемиру“, закључио је.

Више од научно-фантастичне формуле?

Гринбаум каже да ако ванземаљски живот постоји, „ту је и могућност да се унесу нове заразе далеко опасније од коронавируса“.

Поред тога, он је истакао да је живот откривен на местима која су некада сматрана ненасељивим и немогућим за преживљавање. То се дешава услед недостатка опреме за откривање вируса током рада у свемиру, мада истраживачи већ имају опрему за сакупљање постојећих вируса на камењу враћеном из свемира. Како је закључио, вируси ће „бити пронађени пре него што мислимо да би се могло догодити“.

Док НАСА планира да испоручи стене са Марса, јапанска мисија „Хајабус 2“ креће са астероида Рјугу са узорцима стена. То ће стићи касније ове године. Како Гринбаум истиче, постоји опасност да би нека мисија могла да донесе заразе из свемира.

„Иако се надамо да ниједна од ових мисија неће донети неке заразе, вероватно ће се у неком тренутку убудућности то и десити“, закључио је.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала