Зидови саграђени од људских костију ископани испод белгијске катедрале

CC0 / / Људске кости
Људске кости - Sputnik Србија
Пратите нас
Истраживачи настоје да утврде да ли су састав грозоморниг зида диктирали практични разлози или „верска димензија“.

Археолози из Гента, Белгија, дошли су до језивог открића кад су ископали зидове од људских костију испод катедрале Светог Бава, јавља „Сајенс рипортс“.

Археолошки тим открио је девет зидова направљених од костију одраслих особа, чије су „међупросторне зоне“ биле испуњене људским лобањама.

Како је објаснио вођа пројекта Јаниек Де Грис у имејлу упућеном медијима, зидове су највероватније изградили људи који су „очистили старо гробље како би имали места за сахрањивање нових лешева или за обнову цркве“.

„При чишћењу цркве, скелети се не могу тек тако бацити. С обзиром на то да су верници веровали у васкрсење тела, кости су сматране најважнијим делом“, написао је Де Грис.

Иако кости потичу из 15. века, како је утврдило истраживање радиокарбоном, изгледа да је зид направљен у 17. или почетком 19. века, приметио је археолог.

Он је додао да се никада у Белгији нису сусрели са таквим грађевинама, „попут зидова који су намерно направљени од људских костију“.

Тим је открио да зидови садрже само кости са доњих удова а Де Грис додаје да истраживачи сада утврђују да ли је то урађено из „практичних разлога“ или у томе има неке „религиозне или духовне димензије“.

Кости су пребачене у Универзитет у Генту где ће бити детаљно испитане, додао је археолог.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала