Амфилохије о забрани уласка: Јадна је држава која се плаши песника

© Sputnik / Дејан СимићМитрополит Амфилохије Радовић
Митрополит Амфилохије Радовић  - Sputnik Србија
Пратите нас
Јадна је држава и Црна Гора ако се плаши песника, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уручујући орден члану групе „Београдски синдикат“.

Члановима ове групе, који су снимили песме „Догодине у Призрену“ и „Свиће зора“, посвећене одбрани светиња на Косову и Метохији и у Црној Гори, забрањен је улазак у Црну Гору. Феђа Димовић, Блажо Вујовић и Бошко Ћирковић враћени су са граничног прелаза Добраково и подгоричког Аеродрома, али је Александар Протић успео да уђе у Црну Гору и прими грамату и орден са златним ликом светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца.

Црна Гора, која је огњиште великих песника и светаца Божијих, великога Петра Другог Ловћенског Тајновидца, та Црна Гора се уплашила од песника. Зато је забранила и долазак највећем песнику после Његоша у Црној Гори, Матији Бећковићу. Он је опасан по својим песмама. Нико тако није написао величанствене песме о Црној Гори као Матија Бећковић, јесте изразио и тугу своју због Црне Горе која је била и која нестаје. То је тачно, то је чињеница, али све што је написао је истина“, рекао је митрополит.

Академик и песник Матија Бећковић - Sputnik Србија
Параноја Подгорице: Каква је то држава у којој је Матија ризик за безбедност

Говорећи о томе да је Бећковић писао на ровачко-морачком дијалекту, владика је казао да је сада црногорски дијалекат проглашен за језик. По његовом мишљењу „ваљда је страх за тај језик измишљен, који је сада завладао у Црној Гори, разлог да се плаше песника“.

Истакао је да су ови који забрањују песницима улазак у Црну Гору потомци оних који су срушили цркву Светога Петра Цетињскога на Ловћену, оскрнавили мошти Светога Петра Другог Ловћенског Тајновидца и ухапсили га.

„Обурдавајући цркву са Ловћена обурдали су Црну Гору“, оценио је митрополит Амфилохије и додао да Црна Гора не може нестати јер је она саграђена на богољубљу и братољубљу:

„Сви који су у Црној Гори кроз векове ходили светим путем Божијим су усправљали овај народ и данас из те усправљености народ је кренуо да прославља име Божије улицама у миру и љубави, радости и братској слози и слободи.Тако су и ови млади људи из „Београдског синдиката“ кроз те своје јесме певали веома опасну песму за Црну Гору, која није ништа друго него поновљени тестамент и химна краља и господара Црне Горе Николе Првог Петровића“, рекао је Амфилохије.

Уручујући награду, он је додао да је у Црној Гори „васкрсао народ“ и да је „кроз његово буђење и наша Црква на овим просторима постала један од најзначајнијих духовних центара не само нашег народа, него свеукупне Европе и света“.

„Ови молебни и благословене литије то је нешто јединствено што се данас догађа у свету. Народ масовно излази на молитву Господу, Пресветој Богородици у знаку братске љубави и слободе. Одавно је требало и чекало се да се народ Црне Горе пробуди и да задобије слободу и ослободи се од страха“, казао је владика Амфилохије.

По његовим речима „први пут после толико времена дух који негује Црква Христова, дух љубави и заједништва, братске слоге и слободе, и страха само пред Богом, а не пред моћницима овога света, се пробудио и то је велики Божији дар“.

Ово што се дешава у Црној Гори даје велику веру и наду

Захваљујући се на награди Александар Протић је казао да му је драго што је данас са браћом у Црној Гори, и уједно изразио жаљење због одсутности осталих чланова групе. Истакао је да свима њима „све ово што се дешава последњих дана у Црној Гори даје велику веру и наду“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала