Додик: Долазак Ђукановића додатно би понизио српски народ

© PREDSEDNISTVO SRBIJEМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
У условима када се српском народу узима достојанство и покушава да се одузме имовина у Црној Гори није прихватљив долазак председника те земље Мила Ђукановића у БиХ, како би одавде слао поруке против српског народа, каже српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

„Његов долазак би додатно понизио српски народ“, рекао је Додик за „Политику“.

Коментаришући наводе да га је, поводом предлога опозиционе резолуције о дешавањима у Црној Гори звао Ђукановић и претио забраном уласка ако се она изгласа, Додик је рекао да су то „обичне будалаштине“ опозиције, која, како је навео, „ваљда мисли да је испала паметна“.

„Истог дана на седници Председништва потегао сам питање заштите националног интереса, како бих онемогућио долазак Ђукановића у посету БиХ, јер сматрам да за то није тренутак“, истакао је Додик.

Ситуација у Црној Гори неправедна за Србе

„Сматрам да мирни протести који се дешавају јесу одбрана од једне осионе државне одлуке која није уважавала базичне интересе тих људи. Верујем да је могуће да се то питање реши тако што ће се тај закон поништити, а потом ући у процес и демократски решити то питање“, поручио је Додик.

Он је додао да подржава „праведне захтеве“ СПЦ и нагласио да је за Србе на овим просторима најважније да нема рата.

Говорећи о одлуци уставног суда БиХ у вези са пољопривредним земљиштем, Додик је пренео да је западним представницима отворено рекао да неће одустати од легитимне борбе за национални идентитет и да ће РС остати на својим позицијама све док се спорна одлука о пољопривредном земљишту не повуче, и док стране судије не напусте БиХ, као и да је РС веома фрустрирана радом Уставном суда.

Он је нагласио да од њих није добио одговор на питање: Како ми да прихватимо одлуку да је 9. јануар споран, а да судије мисле да то није 1. март, иако сви знамо шта Срби мисле о датуму када је одржан референдум о отцепљењу од Југославије? Шта су то него двоструки аршини? Налазимо се у једном деликатном тренутку када се разговара о томе како ће БиХ изгледати у наредних 20 година, рекао је Додик.

РС има уставно право да се реши страних судија

„Имовина припада ентитетима. У Уставу пише да БиХ припада само оно што јој је изричито дато. А нигде не пише да има имовину“", рекао је Додик.

Поводом најаве да не искључује РС-егзит ако не буде спремности за разговор, Додик је рекао да РС угурана на силу у БиХ, али да ништа што је везано за ту земљу не доживљава као своје.

„У Дејтону смо прихватили БиХ, али не овакву и не да у њој будемо понижавани. Нисам сецесиониста, могу да испредају свакакве теорије, али ово је борба за положај РС. Да више престанемо да живимо у земљи у којој ћемо са страхом чекати одлуке окупацијских судова“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је прецизно рекао збогом БиХ, ако не буде разумевања да се односи уреде, и да и даље мисли да је то опција.

„Када сам говорио о РС-егзиту мислио сам на укупан процес. Како ће постојати БиХ када у њој нема одлучивања? Како ће одлучивати Босна, ако у њој не одлучују сви? Каква је то земља? У том погледу јесте могућ процес о ком сам говорио. Ако нема одлучивања, шта је то него збогом, али понекад се не мора све ни објашњавати“, поручио је Додик.

То није, како је навео, пројекат сепарације, већ РС жели изворни Дејтон или да се томе „што више приближимо и будемо јасно позиционирани као РС“.

„Наш појам 'босански грађанин' не занима. Ми БиХ не доживљавамо као нашу земљу, за нас је Република Српска наша, као и Србија“, рекао је Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала