Ердоганови маневри — ред С-400, ред „Патриота“

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРеџеп Тајип Ердоган и Мајк Помпео на конференцији у Берлину
Реџеп Тајип Ердоган и Мајк Помпео на конференцији у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјаве Анкаре о неминовној војној операцији у Сирији и захтеви турских власти да им Вашингтон испоручи противваздушне ракетне системе „Патриот“, представљају само Ердоганове маневре, сматрају стручњаци подсећајући да је Турска већ купила С-400 од Русије.

Ипак, због све жешћих сукоба Турске, која стоји уз терористе у Идлибу и сиријских владиних снага, које подржава Русија ситуација у Сирији се заоштрава и измиче контроли, многи упозоравају да постоји опасност од великог сукоба на територији те земље.

Ердоган купио С-400, сад тражи ”Патриот”

Експерти сумњају да ће САД Турској испоручити две батерије система „Патриот“ за размештање на граници са Сиријом, али такве изјаве турских власти, према мишљењу појединих руских аналитичара, указују на то да Турска може спровести операцију против сиријске војске, а „можда чак и против руских Војно-космичких снага“.

CC BY-SA 2.0 / U. S. Pacific Command / Flickr / Амерички противваздушни систем "Патриот"
Ердоганови маневри — ред С-400, ред „Патриота“  - Sputnik Србија
Амерички противваздушни систем "Патриот"
„Интереси званичног Дамаска, Анкаре, Вашингтона, Москве, Техерана испреплетали су се на тој малој територији, у идлибској зони деескалације. То чврсто увезано клупко противречја може да разреши, можда, само Русија. Ситуација се мора стабилизовати. Томе доприноси интензивна комуникација, која се води између начелника Генералштабова, председника, дипломата, али истовремено видимо да се Турска понаша веома амбициозно у одбрани својих регионалних интереса и претензија које има на територији идлибске зоне деескалације“, рекао је Андреј Кошкин.

Да ли је заиста реалан сукоб Турске са Русијом

Системи „Патриот“ су потребни Турској за почетак велике војне операције у сиријској провинцији Идлиб, последњем упоришту побуњеника и џихадиста који већ девет година покушавају да свргну Асада и које турске власти годинама подржавају. За Турску је Идлиб веома важан, јер Анкара тај регион сматра својом зоном утицаја.

Експерти указују и на то да ће у случају војне операције, коју најављује турски лидер, трупама на копну бити потребна и подршка авијације, што значи да би турска морала да подигне у ваздух и своје ловце Ф-16 због чега прети опасност да може доћи до окршаја не само са сиријским борбеним авионима, него и руским.

Турска преговора с Русијом о могућности коришћења сиријског ваздушног простора, а турски званичници истичу да Турска „нема проблем са Русијом“, те да је циљ турских снага – сиријски „режим“. Истовремено, обећавају да „ни у каквом случају неће дозволити било какав сукоб са Русијом“.

© AFP 2023 / AREF TAMMAWIТурски војни конвој на путу ка сиријској провинцији Идлиб
Ердоганови маневри — ред С-400, ред „Патриота“  - Sputnik Србија
Турски војни конвој на путу ка сиријској провинцији Идлиб

Тренутно је Турској забрањено да користи сиријски ваздушни простор, а експерти кажу да небо могу отворити ако Турска буде штитила Идлиб од терориста, али ако планира дејства против сиријске армије – то нико неће дозволити.

Међитим, Кошкин сматра да Турска контакте са САД користи у политичке сврхе и да до сукоба са Русијом неће доћи.

„Мислим да они разговарају о „Патриоту“ са одређеним политичким циљем, како би се приближили Вашингтону. Ердоган води спољну политику једнако удаљену од Москве, Вашингтона и Брисела, али истовремено маневрише. Сада они користе могућност притиска на Дамаск служећи се можда непостојећим, измишљеним зближавањем са Вашингтоном. Дакле, они немају жељу да уђу у окршај са руском авијацијом, али повећавање потенцијала застрашивања је карактеристично за Турску данас", уверен је Кошкин.

Експерти указују на то да би теоретски могла да се понови ситуација из 2015. године, када су се односи Москве и Анкаре погоршали због обарања руског војног авиона у Сирији и убиства руског пилота. Међутим, такав сценарио не иде на руку Турској, која је последњих година почела да јача односе са Русијом у разним сферама, почев од гасовода „Турски ток“ до изградње атомска централе „Акуја“ у коју је Русија прилично инвестирала.

Ситуација у Идлибу алармантна

Русија је једина земља која се у Сирији налази на позив легитимних власти  у Дамаску, а Кремљ је изјавио да је ситуација у Идлибу заиста алармантна, али да не жели да говори о најгорим сценаријима.

Московски званичници истичу да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању решавања кризе у Идлибу, а пре свега када је реч о раздвајању терориста од представника опозиције. Ту се мисли на раздвајање представника опозиције који сарађују са Турском и који су спремни на дијалог са Дамаском у оквиру политичког процеса, од припадника терористичке организације Нусра фронт, који се сада декларишу као припадници Хајат Тахрир ал Шама.
© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Уђи у базу фотографијаЛансирни ракетни системи С-400 и противракетни систем „Панцир С1“ на руској војној бази Хмејмим у Сирији
Ердоганови маневри — ред С-400, ред „Патриота“  - Sputnik Србија
Лансирни ракетни системи С-400 и противракетни систем „Панцир С1“ на руској војној бази Хмејмим у Сирији

С друге стране, они експерти које се држе теорије да би турски лидер Реџеп Тајип Ердоган заиста могао да започне велику операцију у Идлибу такву одлуку објашњавају унутарполитичким разлозима – кризом у турској економији, као и правдањем пара потрошених на пренаоружавање војске и куповину новог наоружања.

Руски експерти сматрају да су ситуацију у Сирији „закувале“ и САД, које желе да посвађају Москву и Анкару, а као прилог томе истичу чињеницу да је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подржао позицију Турске по питању Идлиба, док московски политичари сматрају да САД настоје да одрже жариште отпора Дамаску у Идлибу, скривајући се иза „оптужби“ на рачун Русије

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала