Мађарски ударац глобализму: Држава на првом месту!

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија
Пратите нас
Мађарски премијер Виктор Орбан је у свом годишњем обраћању нацији лансирао слоган „Мађарска на првом месту“ и истакао да Европа треба да се гради на основама националних суверених држава.

То је на неки начин парафраза слогана „Америка на првом месту“ који је реафирмисао Доналд Трамп, и која изгледа постаје нова мантра геополотичких процеса. Јер, делује да се државе све мање заклињу у глобалистичке симболе и интеграционе процесе, а све више се обнавља идеја суверинизма. Државе и нације поново се окрећу себи.

Социолог, др Слободан Рељић оцењује да је Виктор Орбан један од ретких лидера у савременој Европи који је оријентисан у хаосу који је евидентан у Европској унији.

„Његов говор у ствари није ништа ново, већ представља конфигурисање тог његовог пута који је потпуно јасан и који ће наравно имати све више подршке у Европи. Глобализам је наиме стигао до тога да је потпуно јасно да је суверенизам једини начин да неки народ буде заштићен од те планетарне пљачке и разношења свега - од тога да вам исељавају кадрове који нешто знају, до тога да вам имплементирају политичке системе. Тако да је суверенизам једина могућност да се успостави нека равнотежа у свету - право народа да организује државу која ће бити суверена у том простору“, примећује Рељић.

Он додаје да велику предност таквој једној идеји дају велике силе попут Кине и Русије које и говоре да ће сарађивати са државама каквим их ми, народ, направимо, насупрот Американцима који сарађују само са државама каквим их они направе.

Побуне народа

„Ово што говори Виктор Орбан је у неком смислу храброст, јер је таквих људи у Европи мало. Са друге стране, то је једно озбиљно препознавање тог процеса који је у току и ако погледате свуда по свету видећете да владари који то не разумеју имају пробема са народом. Имате побуну народа у САД у којима се сада појавио лидер који то конфигурише. Имате побуну народа у Великој Британији у којој се такође појавио лидер који је то схватио. Имате у Црној Гори побуну народа у којој лидер не разуме да се ствари мењају“, објашњава Рељић.

Мађарски премијер је у свом годишњем обраћању нацији сврстао Србију међу државе с којима је његова земља пронашла заједничке темеље и гради савезе. Он је истакао и да је „историја поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез, утемељен на њиховим националним интересима“.

Мађарска понуда Србији

Рељић каже да Србија са Мађарском и са Виктором Орбаном има најбоље суседске односе, па је у том смислу ова „понуда“ мађарског премијера, да и ми будемо део тог новог савеза, врло важна.

„Са друге стране Орбану је врло значајно да има подршку у томе што ради, а српски народ је са том својом побуном против новог светског поретка свакако један капитал који је лидеру попут Орбана врло важан, како на нивоу охрабривања сопственог народа, тако и на нивоу стварања једног фронта који ће бити неопходан да би таква једна идеја промовисала и да би опстала“, примећује Рељић.

На питање да ли Орбан на тај начин покушава да се наметне као својеврсни лидер Централне и Источне Европе, саговорник Спутњика каже да је мађарски премијер пре свега човек који мисли на сопствени народ.

Орбан ће бити историјска фигура

„Све те његове конструкције се тичу пре свега заштите интереса сопственог народа, а онда и успостављања тих односа у којима ће његов народ да има поштовање у том региону и у Европи. Али, сама чињеница да се држите тих идеја које су у неком времену водеће идеје, да разумете токове, она ће од њега да направи регионалног лидера. Он заправо не мора ни да се труди јер како ствари стоје чини се да ће све више држава морати да разуме да исто то они морају да раде за себе. А Виктор Орбан је неко ко је обезбедио стабилност у оквиру сопствене државе, без обзира на те бесомучне нападе који се дешавају, и успоставио неке међународне контакте у којима он има подршку за своје идеје“, напомиње Рељић.

Како каже, то је велика корист за овакву Европу која је потпуно изгубљена после изласка Велике Британије.

„Имате Немачку у којој се распада њен политички систем, имате Француску у којој њен председник не може ништа да уради у сопственој земљи, али зна да држи лекције како да се решавају проблеми света. Тако да је Европа потпуно један растурен систем и појава људи који имају неке озбиљне циљеве и озбиљне идеје које су оствариве и у складу са тим друштвеним кретањима је врло важна“, оцењује Рељић и додаје да је Орбан човек који ће у сваком случају бити историјска фигура у том смислу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала