Москва о Трамповој изјави о Украјини и Русију: Није први пут да му се речи и дела не подударају

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Званична Москва сматра да постоји велико одступање у ономе што Доналд Трамп говори и ради кад је у питању помоћ у решавању руско-украјинске ситуације и наглашава да се мора престати са митовима о агресији Русије.

Шеф Комитета за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки је, коментаришући изјаву америчког председника Доналда Трампа о важности добрих односа Москве и Кијева, истакао да су Трампове речи само још једна „добра мина” за новинаре и да оне нису праћене одговарајућим поступцима.

„Није први пут да се Трампове речи и дела не подударају. Вашингтон мора да престане да подржава мит о агресији Москве и подстиче Кијев на ‘трговину русофобијом’”, написао је он на Твитеру.

Изјаву америчког председника је коментарисао и шеф Међународног комитета Савета федерације Русије Константин Косачов који сматра да је Трампова изјава да Русија и Украјина морају да изгладе своје односе искрена и указује да Трамп, за разлику од својих унутрашњих опонената, то не сматра централним сукобом.
Према речима Косачова, Кина или Иран више забрињавају Трампа и разрешавање тако важне теме за Европу би му донекле олакшало положај, а умањило би и снагу оптужби његових противника у вези са руско-украјинским питањима.

© REUTERS / YURI GRIPASАмерички председник Доналд Трамп
Москва о Трамповој изјави о Украјини и Русију: Није први пут да му се речи и дела не подударају - Sputnik Србија
Амерички председник Доналд Трамп

Како наводи Косачов, тај сукоб је од користи и многим спољним силама, као и онима којима је акценат на рату у самој Украјини.

Руски званичник је још нагласио да спољни фактори прилично утичу на руско-украјинску ситуацију.

„Узрок компликација у руско-украјинским односима су спољни фактори. Мора се престати са подржавањем стране која жели рат у Кијеву и сукоб ће се сам окончати”, изјавио је Косачов.

"Има ли Трамп воље за то? Тешко. Али то што се и он уморио од тога је добар знак", закључио је сенатор.

Ситуација у Украјини

Амерички председник је раније изјавио да би добри односи Русије и Украјине били у интересу целог света и истакао је да би желео да помирење Москве и Кијева.
Руско-украјински односи су се погоршали због ситуације у Донабсу. Украјинске власти су више пута оптуживале Русију за мешање у унутрашње послове земље. У јануару 2015. године Врховна рада Украјине је саопштила да Русију сматра агресорском земљом, док су руске власти одбациле ове оптужбе и означиле их као неосноване. Званична Москва је више пута саопштавала да није једна од учесница унутрашњег украјинског сукоба и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.

Украјинске власти су у априлу 2014. одине почеле војну операцију против самопроглашених Луганске народне републике и Доњецке народне републике, које су изјасниле као независне након државног удара у Украјини у фебруару 2014. Године. Према последњим подацима УН, у сукобима је погинуло више од 13 хиљада људи.

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска артиљерија у борбама на истоку земље, Доњецк
Москва о Трамповој изјави о Украјини и Русију: Није први пут да му се речи и дела не подударају - Sputnik Србија
Украјинска артиљерија у борбама на истоку земље, Доњецк

Ситуација у Донбасу се разматра и у оквиру састанака Минске контактне групе, која је од септембра 2014. године усвојила већ три документа којима се регулишу кораци у деескалацији сукоба. Међутим, без обзира на споразуме о примирју међу странама, сукоби се настављају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала