Нема држављана Србије међу зараженима, препоручено да се не путује у Италију

© AP Photo / Claudio FurlanТуристи испред катедрале Дуомо у Милану
Туристи испред катедрале Дуомо у Милану - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Србије у Италији Горан Алексић изјавио је данас да засад нема података да међу зараженима од коронавируса у Италији има држављана Србије. Ипак, Министарство просвете наложило је данас средњим школама у Србији да одложе екскурзије у Италију због епидемије. Министарство спољних послова препоручило је нашим грађанима да не путују у Италију.

Амбасада је тражила податке од званичника, али да нема информација о томе да има заражених Срба, рекао је он за Танјуг.

Према његовим речима, амбасада је стално у контакту са грађанима Србије који се јављају и траже информације.

„Јављају се наши грађани, питају да ли могу да лете. Јављају се и туристичке агенције са сличним питањима“, рекао је Алексић.

Амбасадор Алексић додао је и да се ситуација у вези са коронавирусом мења из сата у сат и да је, према последњим подацима, заражено 219 особа, пет је преминуло, а једна особа је излечена.

Како је рекао, у Ломбардији је регистровано 167 заражених, у Венету 27, у региону Емилија Ромања 18, Пијемонту четири, а у Лацију три особе – два Кинеза и један Италијан, који су оздравили.

Он истиче да су издвојена два велика жаришта – у Ломбардији и Венету – у којима живи укупно 50.000 становника и да су она стављена у потпуну изолацију.

Италијанска Влада донела је декрет 22. фебруара у коме су проширене мере и сада су ти локалитети потпуно забрањени – нема излазака, нема улазака, предвиђене су чак и затворске казне и морају да се примењују правила, а казне иду и до три месеца затвора“, рекао је Алексић.

Он додаје и да је шест италијанских региона увело суспензију спортских и других манифестација.

„Затворени су вртићи, обустављено је привремено настава у школама, на факултетима, музеји, установе културе, то су ове северне регије које су погођене и које се боре. Предузимају се велике и опсежне нере за сузбијање ширења вируса и извештава се свакодневно“, рекао је Алексић.

Он је додао да шеф цивилне заштите два пута дневно организује конференције за новинаре на којима обавештава о новим подацима и новим смерницама.

Одложити путовања и екскурзије у Италију

Министарство просвете, науке и технолошког развоја наложило је данас средњим школама у Србији да одложе студијска путовања и екскурзије у Италију због епидемије коронавируса.

Министарство је данас упутило допис директорима средњих школа на територији Србије да се сва планирана студијска путовања и екскурзије у Италију одложе.

И Министарство спољних послова Србије препоручује свим нашим грађанима да до даљег не путују у угрожена подручја Италије, а италијанска влада донела је уредбу, која обухвата читав низ хитних и обавезних мера, како би се изоловало подручје које се сматра жариштем коронавирусом.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала