Премијер Црне Горе: Приоритет је повезивање са Србијом

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZПремијер Црне Горе Душко Марковић
Премијер Црне Горе Душко Марковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Инфраструктурно повезивање је кључна претпоставка за реализацију визије развоја земаља региона, оценио је данас у Лондону премијер Црне Горе Душко Марковић сагласивши се са премијерком Србије Аном Брнабић да је изградња ауто-пута и реконструкција железнице који повезују две земље један од приоритета.

Марковић је на Инвестиционом самиту о Западном Балкану у организацији ЕБРД, на којем учествују премијери шест економија региона, казао да је у претходном периоду доста тога урађено заједно, али и да доста тога предстоји да се уради.

Нагласио је да је важно да се планови земаља региона поклапају и да постоје заједнички интереси.

"Када у питању Црна Гора, као што је премијерка Ана Брнабић на моје задовољство саопштила да је изградња ауто-пута према Црној Гори један од приортета Србије, желим да обавестим да у овој години завршавамо прву приоритетну деоницу ауто-пута према Србији и стварамо претпоставке за наставак радова до границе и на тај начин повезивања нашег аутопута са мрежама у Србији даље према Европи", објаснио је Марковић.

Он је казао да је за Црну Гору важан и јадранско-јонски ауто-пут и изразио уверење да ће у перспективи са ЕУ бити нађени начини да се и тај пројекат покрене.

Даљи важан пројекат у Црној Гори, према његовим речима, је унапређење железнице, правца од Црне Горе према Србији, од Бара до Београда, те додао да се у стратешким плановима размишља и о обнови железнице од Подгорице до Сарајева.

Марковић је навео да га посебно радује што је реализован први део стратешког електроенергетског пројекта Балканског коридора, пренео је Танјуг.

У свом обраћању поменуо је и пројекат, који ће почети ове године, а који би, како је додао, био добра прилика за ЕБРД, а тиче се реконструкције аеродрома у Црној Гори и повећање авио-доступности кроз доделу аеродрома под концесију.

"Биће то значајно не само за наш туризам већ и за целу економију", уверен је Марковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала