Прогоњени митрополит: Ко је човек који ће предводити велику литију у Подгорици /видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМитрополит Онуфрије
Митрополит Онуфрије - Sputnik Србија
Пратите нас
У суботу 29. фебруара у Подгорици ће бити одржана велика литија коју ће предводити митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије. Ова црква, једина канонска у Украјини, већ дуже времена је мета прогона у тој земљи. Без обзира на давање томоса Православној цркви у Украјини пре годину дана, верници су остали верни свештенству ове Цркве.

Поводом 75. рођендана митрополита кијевског Онуфрија снимљен је прошле године документарни филм „Наш блажењејши“.

Ко је митрополит Онуфрије

Митрополит Кијевски и целе Украјине Онуфрије (Березовски) рођен је у свештеничкој породици 5. новембра 1944. године у селу Коритном, Вашковског рејона Черновицке области Украјине.

Завршио је черновичку Техничку школу 1964. године, радио је у грађевинској организацији, а 1966. је уписао Општетехнички факултет на Черновичком државном универзитету. Напушта Универзитет 1969. године и уписује Московску духовну академију.

Годину дана касније примљен је у братство Тројице-Сергијеве лавре, где је замонашен, да би две године касније добио чин јеромонаха. Године 1980. преименован је у чин игумана, а 28. августа 1984. постављен на место настојатеља Преображенског храма Светогорског подворја у селу Лукино Московске области. у јуну 1985. године постао је благочини Тројице-Сергијеве лавре, а у децембру 1986. рукопроизведен је у чин архимандрита. Московску духовну академију са звањем доктора богословских наука завршио је 1988. године, а 20. јула исте године именован је за намесника Успенско-Почајевске лавре.

У чин епископа черновичког и буковинског хиротонисан је 9. децембра у Владимирској саборној цркви у Кијеву.

Јануара 1992. одбио је да потпише обраћање неких архијереја из архијерејског Сабора УПЦ патријарху Алексију Другом ради давања аутокефалности Цркви у Украјини, након чега га је митрополит Филарет (Денисенко, касније анатемисани) пребацио на Иваново-франковску епархију. У априлу 1992. је враћен на Черновичку столицу, а у јулу 1994. произведен је у чин архиепископа и именован за сталног члана Светог Синода УПЦ. Новембра 2000. године унапређен је у чин митрополита.

На заседању Светог Синода УПЦ 24. фебруара 2014. године изабран је за Кијевског митрополитског трона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала