Три кризе истовремено: Запад режира нови Бермудски троугао на Балкану у који сам упада

© SputnikБалкан
Балкан - Sputnik Србија
Пратите нас
Заоштрена политичка ситуација у Црној Гори због спорног Закона о слободи вероисповести, покушај унитаризације Босне и Херцеговине и урушавања Српске, као и најава улитиматума Србији у вези са Косовом – три су кризе које се истовремено подижу и личе на „Бермудски“ или боље речено „Балкански троугао“ у режији Запада.

Да ли је експанзија политичких ексцеса у овом троуглу на Балкану случајна или је последица недовршеног посла који је Запад оставио на овим просторима зарад својих интереса?

Шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић каже да западне силе никада нису ни отишле из региона, а да је ово што се сада дешава - „рупа коју су копали за друге, а у њу сами упали“.

Србија у епицентру балканског троугла

„Оно што су превидели у својим плановима је национални фактор који није лако смирити и који је на Балкану увек био веома динамичан. Он ће се увек појављивати и оспоравати  њихову западну „ пирову победу“ што за њих представаља нерешив проблем,“ објашњава Јовановић. 

Наш саговорник верује да су се Америка и њени партнери сада нашли пред зидом који ни сами не знају како да прескоче.

„Како ће да реше проблем у Црној Гори када власт  већ недељама добија потврду да није ни популарна нити прихватљива у својој земљи. Како ће да осигурају централизовање Босне и Херцеговине ако због тога мора да наруше међународни мировни Дејтонски споразум. То би био почетак краја БиХ. Немају одговор ни на питање како ће да Косово сместе у Уједињене нације без сарадње и пристанка Србије и без пристанка два стална члана Савета безбедности Русије и Кине. То су за сада за њих, тренутно нерешиве теме“, додаје он.

Јовановић, ипак, сумња да ће, као и до сада, сва ова нерешива питања покушати да се превале на кичму Србије и да ће западне силе од ње захтевати решење.

Запад ломи кичму Београду 

„Бојим се да ће од нас тражити да будемо ти који ће ова питања да решавају. Ту пре свега мислим на Косово, али такође верујем да ће од нас тражити да се пружи рука Милу Ђукановићу како би остао на власти. Исто тако, на  западу очекују да Србија буде та која ће извршити притисак на Републику Српску да одустане од  дејтонских права  у корист Сарајева и централизације ове државе. Уколико им  успе да запосле Србију на тим пословима, онда би и постигли свој циљ,“ уверен је Јовановић.

Наш саговорник додаје да је ажурност западних центара моћи и покушај да затворе горућа питања на Балкану, између осталог, последица и тога што су схватили да на овим просторима јача присуство других држава, не само великих сила, већ и оних локалних као што је Турска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала