Ердоган: Дијалог са Путином се наставља, састанак 5. марта

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се нада да ће са својим руским колегом Владимиром Путином 5. марта одржати састанак о ситуацији у сиријском Идлибу.
„Четворострани састанак на којем ће учествовати (немачка канцеларка Ангела) Меркел и (француски председник Емануел) Макрон још није договорен, али договорен је састанак са Путином 5. марта“, рекао је Ердоган новинарима.

Он је истакао да Русија и Турска морају што пре да реше проблем сиријског Идлиба.

„Разговарамо о томе на највишем нивоу и са Путином и са руским колегама из обавештајне службе и са Министарством спољних послова. Са Путином разговарам и о мапи пута. Сутра ће нам доћи делегација из Русије. У Идлибу (председник Сирије Башар Асад) води офанзиву. Ако 1-2-3 милиона избеглица дођу до наших граница, шта ћемо учинити? Наш дијалог са Путином се наставља“, додао је турски председник.

Ситуација у Идлибу

Ердоган је раније рекао да Турска још није добила задовољавајући резултат на преговорима са Русијом о сиријском Идлибу и да је спремна за почетак војне операције у овом региону. Портпарол председника Русије Димтриј Песков назвао је ово најгорим сценаријем.

Турски председник такође је рекао да је позвао руског колегу Владимира Путина да изврши притисак на сиријског председника Башара Асада да сиријска армија прекине офанзиву у провинцији Идлиб и да се повуче са турских осматрачница до краја фебруара, запретивши у супротном војним одговором.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању решавања кризе у Идлибу, а пре свега када је реч о раздвајању терориста од представника опозиције. Како је рекао, ту се мисли на раздвајање представника опозиције који сарађују са Турском и који су спремни на дијалог са Дамаском у оквиру политичког процеса, од припадника терористичке организације Нусра фронт, који се сада декларишу као припадници Хејат Тахрир ел Шама. Са друге стране, потпредседник Турске Фуат Октај рекао је да је Турска испунила преузете обавезе о Идлибу.

Према договору представника Русије, Ирана и Турске, који је постигнут у мају 2017. године на преговорима у Астани (сада Нурсултан), у Сирији су формиране четири зоне деескалације. Територија три зоне је током 2018. године прешла под контролу Дамаска. Четврта зона, која се налази у провинцији Идлиб и деловима суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа и даље није под контролом сиријских власти. Њен највећи део држе терористи Нусра фронта. Тамо су стални сукоби милитаната и владиних снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала