Из Митрополије објашњавају за Спутњик подлу игру Подгорице око „пореза“

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаПротојереј ставрофор др Велибор Џомић
Протојереј ставрофор др Велибор Џомић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пореска управа Црне Горе никада није донела ни једно решење којим би задужила било свештеника појединачно, било Митрополију или неку епархију на име неких пореских обавеза, тако да је то њихова процена која служи само у сврхе приказивања цркве као неке паралелне, незаконите организације која не поштује прописе у Црној Гори.

Овако протојереј ставрофор Велибор Џомић, координатор правног савета Митрополије црногорско-приморске, за Спутњик коментарише оцену коју је на Твитеру изнео премијер Црне Горе Душко Марковић да је „Митрополија порески обвезник који не испуњава обавезе“.

Џомић каже да је, у овом случају, ствар правно сасвим јасна.

„Пореска обавеза настаје оног момента када је утврђена правоснажним решењем од стране надлежног органа, у овом случају Пореске управе. Таквих решења нема. Ми смо у правном смислу у том погледу врло релаксирани, заинтересовани смо да се тај проблем реши, али искључиву кривицу за то сносе надлежни органи“, категоричан је координатор правног савета Митрополије црногорско-приморске.

Према његовим речима, свештенство Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија Српске православне цркве у сваком појединачном случају има признат статус свештеника у Црној Гори, који се обезбеђује решењем Фонда за пензијско, здравствено и инвалидско осигурање.

„С друге стране, проблем овде постоји у законодавству Црне Горе јер је свештеничка служба препозната као самостална делатност, што је ван памети, јер свештеник не обавља службу сам у своје име, него у склопу цркве и одлуком надлежног епископа. Када је 2011. Пореска управа примила ту надлежност од Фонда пензијског осигурања, уопште нису предвидели могућност да постоје свештеници, верски службеници у Црној Гори, и они никада нама нису доставили било какво решење којим би се утврдила пореска обавеза на основу доприноса за пензијско, здравствено и инвалидско осигурање свештених лица. Са друге стране, све уплате које су вршене за старе свештенике вршене су на њихове матичне, личне бројеве, а они су и даље задуживали Митрополију”,објашњава протојереј Џомић.

Исти је случај, наглашава наш саговорник, и са другим, традиционалним верским заједницама које су у истом проблему.

“Дакле, није у питању само Митрополија него су и остале велике и традиционалне верске заједнице у питању, али очевидно онима који то изјављују није циљ да помињу њих, него само да таргетирају Митрополију и епархије Српске православне цркве, како би охрабрили тезу да је неопходан Закон о слободи вероисповести, при чему ово питање нема никакве везе са тим законом”, закључује протојереј Велибор Џомић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала