Николић прикупио помоћ за грађане кинеске провинције Хубеј

© Sputnik / Александар МилачићБивши председник Србије Томислав Николић
Бивши председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић прикупио је новчану помоћ у износу од 5.000 евра намењену борби против коронавируса у Кини, а уручењу донације данас је присуствовала амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Николић је рекао да је донација симболична, али да може да буде подстрек свима да размисле и одвоје део средстава за Кину као „вечитог пријатеља Србије“ и њен храбри и велики народ.

Новчана средства биће искоришћена за набавку заштитних маски за болнице у провинцији Хубеј, жаришту епидемије вируса Ковид-19, које ће бити бесплатно подељене грађанима те провинције.

Донација је уручена представнику компаније „Синофарм“ Тонг Шину.

Осим лично прикупљене помоћи, Николић је казао и да Национални савет учествује у различитим облицима којима Влада Србије помаже Кини и додао да ће помоћ из Србије у три етапе бити послата за Кину, преко различитих европских аеродрома.

Николић је навео да Кина пролази кроз тежак период и да би било добро да су очи целог света упрте у напоре које та земља улаже у борби против коронавируса.

„Покушаћемо да прикупимо још донација и молим све да размисле о томе колико могу и колико је потребно да данас помогну Кини“, рекао је Николић.

Амбасадорка Чен Бо је казала да је ситуација са коронавирусом у Кини све боља и да је јуче на територији Кине, ван провинције Хубеи, регистровано само пет нових случајева заразе што је, како је оценила, веома добар резултат и показује ефекте борбе кинеског народа.

Захвалила је Николићу на донацији и истакла да је Кина после избијања епидемије коронавируса добила много подршке и помоћи од Србије.

„Председник Србије Александар Вучић је још на почетку послао писмо нашем председнику Си Ђинпингу у којем је изразио подршку српског народа. Добили смо много подршке и од нашег великог пријатеља Томислава Николића, а све то је израз нашег челичног пријатељства“, рекла је Чен Бо.

Изразила је уверење да ће Кина уз подршку и помоћ народа целог света „однети коначну победу“ над коронавирусом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала