Русија упозорава: Преговори са терористима у Идлибу – капитулација

© AFP 2023 / RAMI AL-SAYED Припадници Нусра фронта
Припадници Нусра фронта - Sputnik Србија
Пратите нас
Најава да би са екстремистима у Идлибу могли да буду покренути преговори о прекиду ватре не представља „бригу о људским правима, већ капитулацију пред тероризмом“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Међународна заједниа мора да стане на пут екстремистима. Тренутно још увек влада став појеинаца да је неопходно оправдати злочине радикалних и терористичких групација“, рекао је он говорећи на Савету УН о људским правима.

Лавров је рекао и да потенцијални преговори са екстремистима у Идлибу, не само да је капитулација пред тероризмом, већ и својеврсна подршка њихове активности, што представља директно кршење свих конвенција и резолуција Савета безбедности УН.

Ситуација у Идлибу

Према договору представника Русије, Ирана и Турске, који је постигнут у мају 2017. године на преговорима у Астани (сада Нурсултан), у Сирији су формиране четири зоне деескалације.

Територија три зоне је током 2018. године прешла под контролу Дамаска, док је четврта зона, која се налази у провинцији Идлиб и деловима суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа и даље није под контролом сиријских власти.

Њен највећи део држе терористи Нусра фронта. Тамо су стални сукоби милитаната и владиних снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала