Шта српски патријарх и митрополит Амфилохије раде у Аману

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаСкуп верских великодостојника у Сирији
Скуп верских великодостојника у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
У Аману ће се сутра одржати састанак поглавара и представника Православних цркава на којем ће се разговарати о новој цркви у Украјини.

На овом скупу ће на нивоу поглавара бити представљане четири од 15 поместних Цркве. Осим јерусалимског патријарха Теофила који је иницирао састанак, на њему ће учествовати и Московски патријарх Кирил, српски патријарх Иринеј и митрополит Чешке и Словачке Ростислав.

Пољска и Румунска православна црква ће послати у Аман делегације архијереја. Васељенски патријарх Вартоломеј је одмах одбио да учествује, пошто само он, по његовом мишљењу, може да сазива овакве скупове. На састанак неће доћи ни представници Грчке, Александријске и Албанске цркве. Антиохијска патријаршија такође неће послати своју делегацију, као ни Грузинска, Бугарска и Кипарска црква.

Састанак ће бити одржан у затвореном режиму. Јерусалимски патријарх је само дао благослов државној телевизији Јордана да прати догађај.

Посланство СПЦ у посети Јордану - Sputnik Србија
На позив поглавара Јерусалимске цркве, патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије стигли у Јордан

У уторак је од две групе новинара из Русије затражено да напусте територију хотела Fairmont где ће се сместити учесници православног сабора и где ће он бити одржан 26. фебруара.

Покушај руских медија да сниме догађај са крова суседне зграде није успео: омела их је полиција.

Како се очекује, први део састанка ће почети јутарњом молитвом и трајаће три сата. Затим ће учесници имати тросатну аудијенцију код јорданског краља Абдулаха II, након чега ће почети, други део седнице, где ће се усагласити заједнички став Цркава „по украјинском пиитању“.

Раније је било саопштено да патријарх српски Иринеј и посланство Српске православне цркве бораве у Јордану на братском окупљању предстојатеља помесних Православних цркава.

Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „православна црква Украјине“. У јануару прошле године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала