Умро последњи маршал Совјетског Савеза

© Sputnik / Сергей Субботин / Уђи у базу фотографијаГенерал армије СССР Дмитриј Јазов након ступања на место министра одбране
Генерал армије СССР Дмитриј Јазов након ступања на место министра одбране - Sputnik Србија
Пратите нас
У Москви је преминуо маршал Совјетског Савеза Дмитриј Јазов, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Дана 25. фебруара у Москви је у 96. години, након тешке и дуге болести, преминуо маршал Совјетског Савеза Дмитриј Тимофејевич Јазов“, наводи се у саопштењу Министарства.

Јазов је био последњи војсковођа који је добио звање маршала Совјетског Савеза. За подвиге током Другог светског рата одликован је Орденом Црвене звезде.

Од маја 1987. до августа 1991. био је министар одбране СССР. Под његовим руководством много је урађено на повећању борбене способности Оружаних снага и организованом повлачењу трупа из Авганистана.

Дмитриј Јазов биће сахрањен 28 фебруара на савезном војном гробљу у Митишчи у Московској области.

Биографија

Дмитриј Тимофејевич Јазов рођен је 8. новембра 1924. године у селу Јазово у Омској области, у сељачкој породици. Након завршетка војне академије 1942. почиње да ради у војсци. Од јула 1942. до маја 1945. командовао је водом на Волховском и Лењинградском фронту.

После рата наставио је војну каријеру, прешао пут од команданта чете до команданта армије. Седамдесетих година прошлог века руководио је одељењем Главне кадровске управе Министарства одбране, а затим постао први заменик команданта трупа Далекоисточног војног округа.

Од јануара 1979, Јазов је био командант Централне групе снага, а од фебруара 1979 – овлашћеног за боравак совјетских трупа у Чехословачкој Владе СССР-а.

У периоду 1980-1984. командовао је трупама Средњеазијског округа. Од 1984. до 1987. године – Далекоисточног војног округа.

Од јануара до маја 1987. Јазов је био заменик министра одбране СССР-а за кадрове и начелник Главне кадровске управе Министарства одбране СССР-а. Након тога дошао је на чело Министарства.

Године 1991. подржао је Државни комитет за вандредно стање и био ухапшен, али је касније ослобођен и амнестиран.

Након оставке био је на функцији генералног инспектора Министарства одбране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала