Лончар: Нема места паници, коронавирус је слабији од сезонског грипа

© Tanjug / MARKO DJOKOVICМинистар здравља Златибор Лончар
Министар здравља Златибор Лончар - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар здравља Златибор Лончар каже да је нови коронавирус слабији од сезонског грипа и да је смртност од новог вируса мања него од сезонског грипа.

Лончар је нагласио да нема места паници, а грађане замолио да се о новом вирусу информишу од лекара, а не на друштвеним мрежама, преноси Танјуг.

Министар наводи да је 98 одсто заражених короном у Кини, два одсто у Европи, да су посебно осетљиви мушкарци старији од 80 година, који болују од неке хроничне болести, имају удружена обољења. Код 90 одсто заражених вирусом, болест прође без икаквих последица.

„Ми смо пре две недеље имали више од 24.000 заражених од сезонског грипа. Продужили смо распуст за недељу дана и спустили број оболелих на испод 14.000“, рекао је министар.

Наглашава да ће Министарство обавештавати грађане о сваком случају и да ће на сајту Министарства здравља бити посебан део који се бави коронавирусом.

Лекари - Sputnik Србија
Познати српски пуломолог: Жене и деца ретко на удару коронавируса

„Ово је ствар која мора да се препусти стручним службама“, нагласио је Лончар и додао да је важно сваки појединац да уради оно што је до њега - редовно пере руке, прошета...

Подсећа да је Србија, чим се појавио вирус у Кини, увела термовизијске камере на аеродроме, оформила тимове који се баве само том проблематиком, а који имају дугогодишње искуство.

„Сада смо појачали контролу и на другим граничним прелазима, не само аеродромима. Појачали надзор над људима који долазе у Србију. Људи треба да слушају савете лекара који се цео живот баве том проблематиком“, навео је он.

Гранични прелаз Хоргош - Sputnik Србија
Путнике који улазе у Србију чекају нове мере на границама због коронавируса

Додаје да се редовно прати ситуација у региону и свету, те да набављамо додатне количине и лекова и материјала.

„Лека нема за нови корона вирус, али лече се компликације. Највећа комликација је упала плућа. Нема места паници“, закључио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала