„Србе на врбе“! Увредљив графит освануо на тврђави у Сутомору

Пратите нас
На Табији у Сутомору, културној баштини из 19. века која је санирана након што је на њој прошле недеље осликана тробојка, освануо је увредљиви натпис „Србе на врбе“, пишу Вијести. Министарство културе сматра да иза натписа стоје исти они који су на зидинама претходно осликали тробојку.

Министарство културе је осудило, како су навели, нови случај вандализма. У саопштењу се додаје да је „рукопис исти“ као када је освануло обележје актуелних протеста поводом Закона о слободи вероисповести, као и да се аутори нису потрудили ни да промене локацију.

„За разлику од ранијих манифестација 'братољубља' – попут спаљивања и цепања заставе Црне Горе – овог пута, ипак, тежња је да се прикаже тобожња угроженост дела становништва наше државе. Да ли угрожених има и да ли су било чија права нарушена, најбоље говори пуна слобода изражавања протеста на улицама Црне Горе, који трају дуже од два месеца“, саопштено је из Министарства.

Из Општине Бар су саопштили да се ради о неприхватљивој поруци говора мржње.

„Због чега је тврђава Табија препозната као локација за вандализам остаје непознато, међутим поново изражавамо најснажнију осуду због скрнављења тврђаве која је законом заштићена и исписивања порука које нарушавају разумијевање, међувјерски и међунационални склад, који су трајне вриједности Бара и његових становника“, наводи се у саопштењу.

Из Министарства су 20. фебруара, осудили девастацију Табије, након што је на њој осликана тробојка.

Раније је саопштено да је због сликања тробојке поднета кривична пријава против Н. Н. лица због кривичног дела девастације културног добра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала