Потписан уговор о продаји Комерцијалне банке

© Sputnik / Мира Канкараш ТркљаКомерцијална банка
Комерцијална банка - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Уговор о продаји „Комерцијалне банке“ „Новој љубљанској банци“ (НЛБ) потписан је данас у Министарству финансија Србије.

Mинистар финансија Србије Синиша Мали, председник Извршног одбора НЛБ Блаж Бродњак и члан Извршног одбора те банке Арчибалд Кремсер потписали су Уговор о купопродаји акција, у вези са 83,23 одсто обичних акција „Комерцијалне банке“ а.д. Београд, саопштено је из министарства.

Потписивањем тог уговора „Комерцијална банка“ ће добити новог стратешког партнера, који ће по завршетку трансакције преузети и управљање банком.

Република Србија ће до датума завршетка трансакције укупно приходовати више од 450 милиона евра.

Акције Србије у Комерцијалној банци су продате за износ од 387,02 милиона евра, а додатно ће држава приходовати од камате по стопи од 2 одсто годишње коју ће НЛБ имати обавезу да исплати за период од 1. јануара 2020. до датума завршетка трансакције, преноси Танјуг.

Уговором је предвиђено и да се 50 одсто исказане добити за 2019. годину исплати као дивиденда, на основу чега ће Србија приходовати износ од око 31 милиона евра, а додатно је предвиђена и исплата дивиденди из ранијих година, по ком основу ће Србија приходовати износ од око 26 милиона евра.

Министар Мали истакао је да је веома задовољан успешним завршетком процеса, као и понуђеном ценом.

„Задовољни смо понуђеном ценом, која је међу најповољнијима у односу на упоредиве, недавне и релевантне трансакције у региону. Ова финансијска понуда превазилази и наша очекивања заснована на процени вредности банке, а коју је израдио наш финансијски саветник 'Лазард'. Укупне остварене приходе по овој трансакцији држава ће уложити на паметан начин, и то пре свега у инвестициони план 'Србија 2025', као и у враћање скупих кредита из прошлости“, рекао је Мали.

Он је додао да ће то даље допринети побољшању квалитета живота грађана и већем привредном расту.

"Реч је о озбиљној банци (НБЛ), која има јасну стратегију и визију, и која је једина регионална финансијска институција листирана на Лондонској берзи. Дакле, врло смо задовољни процесом који је био у потпуности транспарентан и који је с великим успехом приведен крају. Надамо се да ће се трансакција успешно затворити у наредних неколико месеци", истакао је министар Мали.

Председник Извршног одбора НЛБ д. д. Блаж Бродњак је истакао да ће та банка остати посвећена јачању и даљем развоју „Комерцијалне банке“.

"Ова трансакција представља још једну веома важну прекретницу у развоју НЛБ групе након успешног завршетка процеса приватизације наше банке у 2019. години. Јачање присуства у Србији, нашем највећем и веома атрактивном иностраном тржишту, представља наш стратешки приоритет", рекао је Бродњак.

Он је додао да ће се као резултат трансакције, тржишни удео у укупној активи НЛБ-а у Србији повећати на преко 12 одсто, чиме ће НЛБ постати трећа највећа банкарска група у земљи.

После потписивања уговора, у наредних пет до девет месеци очекује се одобрење Европске централне банке (ЕЦБ), Народне банке Србије (НБС) и централних банака и органа за заштиту конкуренције у земљама у којима послују НЛБ и Комерцијална банка, те ће након поменутих одобрења бити закључена трансакција.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала