Први кадрови српске делегације на православном скупу: О великим темама иза затворених врата /видео/

Пратите нас
У Аману се одржава састанак поглавара и представника Православних цркава. Сусрет је сазвао јерусалимски патријарх Теофил. Тема разговора - проблеми у православном свету, између осталог у Украјини.

На овом скупу, на нивоу поглавара, представљене су четири од 15 помесних Цркве. Осим јерусалимског патријарха Теофила који је иницирао састанак, на њему учествује и московски патријарх Кирил, српски патријарх Иринеј и митрополит Чешке и Словачке Ростислав. Пољска и Румунска православна су послале у Аман делегације архијереја. Скупу присуствује и митрополит Кијевски Онуфрије.

Међутим, шеф Одељења за спољноцрквене везе РПЦ митрополит Валколомски Иларион, који се налази у Аману сматра да недолазак представника неких помесних Цркава не умањује значај сусрета.

„У своје време су четири Цркве одбиле да учествују на Критском сабору. Патријарх Вартоломеј га је ипак одржао и одлуке са тог сабора се сматрају обавезним за Цркве које су на њему учествовале“, објаснио је он.

Он је додао да у Аману не намеравају да доносе било какве одлуке, већ само да разговарају о проблемима.

Први део састанка је почео јутарњом молитвом. Затим су учесници отишли у аудијенцију код јорданског краља Абдулаха II.

На крају, у вечерњим сатима ће окупљени усагласити заједнички став Цркава „по украјинском питању“.

Састанак се одржава иза затворених врата.

Подсетимо, делегација српске цркве прва је допутовала јуче у Аман. На њеном челу су патријарх Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, владика бачки Иринеј, и владика крушевачки Давид. 

Васељенски патријарх Вартоломеј одбио да учествује, пошто само он, по његовом мишљењу, може да сазива овакве скупове. На састанак нису дошли ни представници Грчке, Александријске и Албанске цркве. Антиохијска патријаршија такође неије послала своју делегацију, као ни Грузинска, Бугарска и Кипарска црква.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала