Русија 22. априла гласа о изменама у Уставу

© Sputnik / Alexei MalgavkoГласање у Русији
Гласање у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Гласање за уставне измене на територији целе Руске Федерације биће одржано 22. априла, изјавио је шеф комитета за државну управу руске Думе Павел Крашењиников.

Како је рекао, тај датум је потврдио и руски председник Владимир Путин.

Крашењиников је објаснио да је тај датум изабран јер се 19. априла завршава православни пост, а 24. априла већ почиње муслимански Рамазан.

Како је раније Путин најавио, закон о изменама Устава ступиће на снагу само уколико грађани Руске Федерације то одобре.

Говорећи о самим изменама, Путин је навео да је до сада стигло преко 900 предлога, што говори о томе да су грађани активно укључени у овај процес.

Најважније измене руског устава

У обраћању Савезној скупштини 2020. године председник Русије Владимир Путин говорио је о уставним амандманима које сматра неопходним. Међу њима је промена механизма формирања Владе, консолидација улоге Државног савета и нови критеријуми за председничке кандидате.

Како је најавио, нови захтев биће да лица која се налазе на функцијама које су стратешки важне за суверенитет земље (председник и чланови Владе, посланици, сенатори, судије, шефови региона) немају страно држављанство или дозволу за боравак у другој држави.

Што се тиче функције председника Русије, неопходно је увести правило да шеф државе може да буде лице које је стално живело на територији Руске Федерације најмање 25 година и никад није имало страно држављанство или дозволу за боравак у другој држави.

Руски председник такође је предложио да се у Уставу консолидују принципи јединственог система јавне власти: могућности локалне самоуправе треба проширити и ојачати, потребно је прописати правила да минимална плата не може бити мања од границе сиромаштва и треба увести редовно индексирање пензија.

Осврнуо се и на питање избора премијера, те је навео да је неопходно поверити Државној думи одобравање председника Владе, а затим по њеном поднеску, свих његових заменика и савезних министара. Са друге стране, председник неће имати право да одбаци кандидатуре надлежних званичника.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала