Русија: Америка мора да одговара због неиздавања виза руским дипломатама

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је затражила од Уједињених нација да покрене арбитражни поступак у циљу решавања ситуације због тога што америчке власти редовно одбијају да издају визе страним дипломатама, изјавио је руски дипломатски извор.

У уторак је у организацији УН одржана седница Одбора за односе са земљом домаћином, на ком је руска страна поново покренула ово питање.

„Русија, као и неколико других држава-чланица УН није само захтевала да се ово питање преда на арбитражу, већ и да се активно поради на решавању настале ситуације и покрене арбитражни поступак”, рекао је извор.

Представник УН је обећао да ће ове информације пренети генералном секретару Антонију Гутерешу.

Како наводи извор, руски став су подржали Кина, Иран, Сирија, Куба, Белорусија и Никарагва.

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Уједињених нација у Женеви
Русија: Америка мора да одговара због неиздавања виза руским дипломатама - Sputnik Србија
Зграда Уједињених нација у Женеви

„Очекујемо да ће генерални секретар донети одговарајућу одлуку и покренути арбитражни поступак”, додао је руски дипломатски извор.

Проблеми са издавањем виза

У децембру прошле године Генерална скупштина УН је усвојила резолуцију којом се Сједињене Америчке Државе позивају да одмах издају визе члановима делегација за учешће на догађајима светске организације.

Документом је предвиђено да ако се проблеми са издавањем виза не реше у разумном року, „озбиљно ће се размотрити могућност предузимања мера, предвиђених чланом 21 Споразума о Централним институцијама”. Реч је о решавању спорова путем арбитраже између УН и САД.

Проблеми због издавања виза руским држављанима ради учешћа на међународним догађајима на територији Америке су постали редовни од 2014. године након наглог погоршања билатералних односа Москве и Вашингтона због ситуације на Криму и у Донбасу.

Тако су 2015. године САД издале визу са ограничењима председници Савета Федерације Валентини Матвијенко, због чега је морала да откаже учешће на Светској конференцији шефова парламената држава учесница Интерпарламентарне уније.

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаАмеричка виза
Русија: Америка мора да одговара због неиздавања виза руским дипломатама - Sputnik Србија
Америчка виза

Са овим проблемом су се 2017. године суочиле и руске дипломате када је требало да отпутују у амбасаду у САД, генералне конзулате и стално представништво при УН. Затим су се на удару нашли и представници Русије, који су били упућени у Секретаријат УН у Њујорку.

Поред тога, 2019. године многим руским дипломатским представницима, који је требало да учествују на пленарним седницама Генералне скупштине УН и у раду посебних одбора те организације одбијен је улазак у САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала