Русија усвојила нова правила о примени оружја приликом заштите свог ваздушног простора

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПроба за параду Дана морнарице у руским градовима
Проба за параду Дана морнарице у руским градовима  - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Русије Михаил Мишустин одобрио је уредбу Владе према којој Оружане снаге Русије имају право да користе оружје и војну технику за заштиту ваздушног простора Русије, али у посебним ситуацијама.

Документ о правилима примене оружја и борбене технике приликом заштите државних граница Русије у ваздушном простору предвиђа да руске снаге имају право да оборе авионе који су нарушили руске границе само у посебним случајевима и уз услов да у летелици нема путника или талаца.

Наводи се да авиони Војно-космичких снага Русије прво треба да пошаљу непознатој летелици радио-команде и визуелне сигнале. 

„У случају да цивилна или друга ненаоружана летелица која је нарушила државну границу одбије да изврши наредбу коју је добила путем радио-везе и (или) визуелним сигналима за слетање или уколико одбије да се повинује без објашњења – дежурне снаге могу употребити оружје и борбену технику, али уколико поседују информације да у тој летелици нема путника“, наводи се у уредби.

Такође се наводи да уколико војне или наоружане летелице наруше руске границе и одбију да послушају наредбе руске војске, дежурне службе имају дозволу да примене оружје и војну опрему и без информација о путницима.

Уколико руске дежурне службе имају податке да је авион отет, руске службе треба да покушају да принуде авион да слети, а уколико непозната летелица одбије да изврши наређење, руска војска је може гађати, али само уколико се у њој не налазе таоци.

Нова верзија правилника замењује документ из 1994. године, којим је такође било забрањено да се обарају летелице са путницима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала