Секретар украјинског Савета безбедности: Крим ће се сигурно вратити у Украјину

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници на војним вежбама "Морски поветарац" у Одеси
Украјински војници на војним вежбама Морски поветарац у Одеси - Sputnik Србија
Пратите нас
Секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Алексеј Данилов изјавио је да Кијев неће поћи на „војни повратак“ Крима због страха од великог броја жртава, посебно међу цивилним становништвом.
„Да данас имамо могућност да умемо те територије (Крим) можда бисмо то и урадили. Ми схватамо да би то могле бити огромне жртве, пре свега међу цивилним становништвом. Не можемо ићи тим путем, остаје дипломатски пут који разрађујемо“, рекао је он у интервјуу за радио „Ново време“.

Он је додао да у савременом свету, када постоји такво наоружање, број жртава експоненцијално расте.

Према његовим речима, „без обзира колико је својевремено било окупација балтичких земаља и других, они се враћају тренутку када би се требало да се врате“ и додао да ће се Крим „дефинитивно вратити у Украјину“.

Данилов је раније рекао да се Кијев „врло врло снажно“ припрема за офанзиву Русије великих размера и да ће украјинске власти знати шта у том случају треба да ураде.

Ситуација на Криму

Крим је постао део Русије у марту 2014. након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Руководство Русије много пута је изјављивало да нема говора о томе да је Совјетски Савез окупирао балтичке земље 1940. године. Министарство спољних послова Русије сматра да је приступање балтичких држава СССР-у било у складу са нормама међународног права тог времена. Министарство истиче да је термин „окупација“ непримерен, јер између СССР-а и балтичких држава није било борбених дејстава, а трупе су биле распоређене на уговореној основи и уз изричиту сагласност тадашњих власти ових земаља.

Осим тога, у Летонији, Литванији и Естонији је док су биле у саставу Совјетског Савеза (осим у доба немачке окупације за време Другог светског рата) на челу биле национални органи власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала