Курти под притиском Америке, укидање таксa има смисла само ако не буде условљавања

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти на седници парламента
Аљбин Курти на седници парламента - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски премијер Аљбин Курти најавио је да ће од 15. марта бити укинуте таксе на увоз сировина из централне Србије и БиХ, а аналитичар Драгослав Анђелковић тим поводом каже да то може да има смисла само ако се ствари врате на стање које је важило пре увођења таксa, без икаквих условљавања, иначе не значи много.

Он сматра, међутим,да ће то укидање бити „орочено“ и условљено и стога то, у овом тренкутку, не значи много.

„Видео сам из Kуртијеве изјаве да ће таксе бити укинуте орочено, као и да ће нам бити постављен услов у вези с лобирањем проив независности Kосова, у противном, биће враћене. Ако је то заиста орочено укидање, уз услов да ми прекнемо да се боримо за своје националне интересе у вези с Kосовом и Метохијом, онда то заиста у овом тренутку не значи много“, оценио је он за Спутњик.

Али, ако се западне силе, које на њега врше притисак, изборе да то не буде тако, и вратимо се на стање које је било пре укидања таксa, дакле оно без икаквих условљавања, онда то има смисла, истиче Анђелковић.

Курти под притиском САД

Анђелковић је оценио и да је Курти несумњиво био под притиском Сједињених Држава да укине таксе.

Аљбин Курти - Sputnik Србија
Приштински медији: Курти одбио захтев САД да укине таксе на робу из Србије

Међутим, да би укидање тих таксa било заиста продуктивно, оно мора да буде без икаквог реципроцитета  о коме Kурти ипак говори, наглашава он.

Могуће је да албанска страна на крају само „купује част“ код сопствених бирача, истиче Анђелковић, па отуд и та прича да ће ствар бити орочена, али за сада ја не бих могао да кажем ништа претерано позитивно.

„Морамо да сачекамо и да видимо шта ће се даље дешавати. Ово може свашта да буде. Ако је укидање орочено  и условљено онда нам не значи много“, рекао је он.

Анђелковић наводи да је Србија суверена држава, а Kосово је њена отцепљена територија, те да Kосово не може да условљава Србију да се не бори за своје интересе.

„Ни ми њих не условљавамо да се не боре за нека нова признања независности, и то питање заиста никако не може да се повезује с таксама“, закључио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала