Куртијева одлука о таксама - јасно да да све зависи од Американаца

© AP Photo / Visar KryeziuРичард Гренел и Хашим Тачи на састанку у Приштини
Ричард Гренел и Хашим Тачи на састанку у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски премијер Аљбин Курти најавио је да ће од 15. марта бити укинуте таксе на увоз сировина из централне Србије и БиХ, а Горан Петронијевић, бивши судија, каже да оног тренутка кад су Американци уозбиљили ствар тог тренутка стигао је конкретан резултат и јасно је да све зависи од њих, а не од албанских политичара на KиМ.

Kурти је ово морао да уради. То ни у једном тренутку није било спорно.  Знало се да ће то урадити онда кад му кажу "Урадићеш!"“, рекао је Петронијевић за Спутњик и додаје да су Американци својевремено исто то рекли Харадинају, и он би то исто урадио, као и Хашим Тачи.

Како каже, кад у Вашингтону процене да су нашу страну довољно притисли, да смо спремни на  компромис који би њима донео неки резултат који су обећавали у предизбоној кампањи, Приштини је тог момента наређено да укину таксе, јер се тиме стичу услови за почетак преговора.

Такав је био и захтев Београда, подсећа Петронијевић.

„С друге стране, ако је то суспензија такси на 90 дана, онда то није њихово укидање, већ само суспензија. Али, моје је мишљење да они никада неће моћи да их врате у оној форми у којој је то било учињено раније. Што се тиче одредбе у којој се спомиње укидање такси само на сировине, мени је просто невероватно у којој мери се у томе види директна умешаност Вашингтона“, каже он.

По том, тзв. степенастом начину укидања неке казнене мере, што је познат принцип, рецимо, у кривичном праву, може тачно да се види одакле је стигла наредба, објашњава саговорник Спутњика.

“То како је предложено да се укину таксе се у потпуности поклапа с америчким моделом тзв. постепеног укидања незаконитих санкција, које као што је познато нису у складу с међународним правом, али се свеједно тај модел примењује свуда у свету већ годинама, деценијама, иако је већ дуже време јасно да те санкције више ни на кога немају никаквог ефекта. Пример су односи Русије и САД, или Русије и Немачке“, наводи он.

Што се тиче става Србије према овој одлуци Аљбина Kуртија, по његовом мишљењу, ту никаквог реципроцитета не може да буде.

„Не могу се упоређивати бабе и жабе. Потез косовских власти с  таксама је био нелегалан, противправан, у супротности са међународним правом, ЦЕФТА уговорима и међународним трговинским правом. То је било тешко нарушавање и права и статута тих организација, и њихових правила понашања у оваквим ситуацијама“, каже он и наводи да ни Ричард Гренел, бар у овим последњим разговорима, више није помињао никакав реципроцитет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала